Hur kan tillverkningsindustrin bli fossilfri? Forskare vid Luleå tekniska universitet undersöker sedan flera år tillbaka hur grönt kol, framställt av biomassa, kan nyttjas effektivt. I en ny satsning fokuserar forskarna på att anpassa biokol för stålindustrin.
För mer än fem år sedan började forskare inom energiteknik och processmetallurgi vid Luleå tekniska universitet att utveckla processer för att framställa grönt kol från biomassa. Professor Kentaro Umeki leder forskarteamet som gör ett samarbete med forskningsinstitutet Swerim samt lokala små och medelstora företag.
Stora användningsområden
– Alla stålbolag måste använda kol. De är inte bara är vätgas som behövs för att tillverka hållbart stål, man behöver alltid fast kol i nästan alla processer, och där är biokol ett fossilfritt alternativ, säger Kentaro Umeki i en intervju med Luleås tekniska univeristet.
Även andra stålbolag kan vara framtida möjliga användare av biokol.
Sänka koldioxidutsläppen
Det gröna kolet framställs genom att biomassa processas i en pyrolysreaktor i höga temperaturer (mellan cirka 500 och 600 grader). Efter att först fokuserat på att göra fossilfritt stål med fossilfri vätgas från el ligger forskarnas fokus nu på att särskilt anpassa det gröna kolet för stålindustrin.
Enligt professor Umeki är grönt kol avgörande för en fossilfri tillverkning av stål på sikt. På så vis kan fossilfritt biokol inte bara bli relevant för ståltillverkning, utan även för andra användningsområden som till exempel batteritillverkning.