Ett gäng gymnasietjejer i Stockholm har blivit prisbelönta för sina utbildande barnböcker om FNs 17 globala hållbarhetsmål. Eleverna har skapat ett koncept som ska inspirera småbarn till att göra sin vardag mer hållbar.
Hur lär man barn vikten av hållbar utveckling? Det är frågan entreprenörerna bakom UF-företaget 17sagor ställde sig i höstas. Idag har de fem gymnasietjejerna Ida Rönnberg, Julia Nordenskjöld, Betina Pierre, Saga Fjellheim och Emma Holmlund skrivit 17 barnböcker.
Böckerna handlar om karaktärerna Frida Frågvis och Fabbe Funderare, där varje bok är kopplad till ett av FN:s 17 globala måle för hållbar utveckling. Målet är att enkelt utbilda även de allra minsta.
Utbildning för alla åldrar
– Det är viktigt att alla får information. Det ska inte spela någon roll om man är 1 år eller 8 år. Alla kan vi göra något, även de minsta, säger Ida Rönnberg.
Böckerna ska vara till nytta för barn i alla åldrar och de är uppdelade i 3 segment. Ett för 1–2 åringar där en vuxen kan läsa texten och barnen kan titta på bilderna. Ett segment för 3–5 åringar där det finns diskussionsfrågor till vardera boken. För barn mellan 6–8 år tillkommer också instuderingsfrågor för att lära sig ännu mer via en egen webbkomplettering.
Affärsidé som skapar rubriker
UF-företaget blev tidigare i höstas inbjudna till Founder Institut där de pitchade sin idé för ett flertal investerare. På plats fanns många nystartade aktiebolag världen över men 17sagor var det enda UF-företaget som deltog och som dessutom vann. Tjejerna tog emot en delad förstaplats och flera investerarna tyckte om idén. Utöver Founder Instituts goda betyg vann entreprenörerna också fem priser på den regionala UF-mässan.
– Det känns fantastiskt att vinna och vi vill absolut omvandla företaget till ett AB i framtiden, säger Betina Pierre.
Växa hållbart och globalt
Tillsammans har tjejerna sålt 3400 böcker under en kort tid och hoppas att i framtiden se sina barnboksfigurer även utanför böckerna. Tillsammans vill de skapa fler produkter med karaktärerna Frida Frågvis och Fabbe Funderare. I framtiden ser entreprenörerna stor möjlighet att byta bolagsform AB som fortsätter växa på marknaden.
– Ett första mål är att översätta böckerna. FN:s globala mål är inte bara aktuella i Sverige och vi vill sprida kunskapen till fler, säger Betina.