Bild: RawStraw

Från misslyckad maizena-deg till EM i Frankrike

I våras vann de SM i Ung Företagsamhet med RawStraw – hållbara sugrör – och om några dagar tävlar de vidare i EM i Frankrike. De har dessutom redan fått förfrågningar från både Nordic Choice Hotels och Best Western. RawStraw är hetare än någonsin och Brave New Business har såklart tagit ett snack med företagets VD Anna von Groß.

Det var i september förra året som Anna von Großsatte sig med sina fem kompisar hemma i köket i Skåne. Uppgiften var att komma på en idé till ett UF-projekt, och alla var överens om att vilja lösa något problem som är aktuellt runtom i världen. Med flera års erfarenhet inom café och restaurang tog det inte lång tid innan de bestämde sig för att satsa på en av de absolut största miljöbovarna – engångsartiklar i plast, och närmare bestämt sugrör.

– Vi började faktiskt med att Googla på vilka lösningar som fanns och kom fram till ätbara sugrör. Så vi gick till mataffären och köpte äpplen, maizena och gelatin. Vi tog hjälp av mammas pastamaskin för att gegga ihop allt och få till någon form av deg. Men det blev varken bra eller gott och mamma blev heller inte speciellt glad, skrattar Anna.

De insåg ganska snabbt att ett nytt material inte var lösningen utan försökte backa några steg. Anna, som kommer från Tyskland, gjorde som många andra gör när man behöver råd – vände sig till sina föräldrar. Sugrör på tyska heter “strohhalm”som direkt översatt till svenska blir halmstrå eller råghalm.

– Helt plötsligt kändes det så självklart att vi skulle använda oss av råghalm som är både nedbrytbart och starkt, och som vi är omgiven av på de skånska fälten. Utan att vi visste det då var det dessutom råghalm som användes för att göra de allra första sugrören, säger Anna.

Sedan började det riktiga jobbet med att genomföra själva idén, och frågetecknen var många.

– Vi visste inte vilken slags råghalm vi skulle använda, vilka lagstiftningar vi skulle följa eller ens hur själva produktionen skulle kunna gå till. Och det tog lång tid innan vi förstod att det faktiskt var genomförbart, berättar Anna.

Råghalm levereras alltid i stora buntar och är både stabilt och ihåligt i sig. Så efter många sena kvällar och otaliga samtal med miljönämnden, livsmedelsverket och bönder runtom i Skåne landade de i processen klippa, koka och torka.

– Ironiskt nog klippte vi det första sugröret utanför en snabbmatsrestaurang och sedan dess har vi klippt flera tusen sugrör för hand. Om alla fem klipper tillsammans tar det cirka en halvdag att klippa 2–3000 sugrör. Sedan kokar vi dem i vårt skolkök och låter dem ligga kvar på tork, säger Anna.

En process som låter både krävande och långdragen, men som enligt Anna går ganska snabbt och smidigt. Hon påpekar dock att hela gänget är tidsoptimister, något som de insett har varit både till deras nackdel och fördel.

– När vi ska jobba tillsammans så spenderar vi jättelång tid på att prata om allt annat än det vi egentligen ska prata om. Sedan blir vi stressade för att vi inte fått något gjort och först då kommer vi in i vår produktiva bubbla. Jag kommer ihåg känslan när vi satt på golvet i lärarrummet på skolan och skrev, korrekturläste och designade vårt tävlingsbidrag inför SM 50 minuter innan deadline. Men det blev ju bra till slut, säger Anna.

Drömmarna inför framtiden är många, bland annat att expandera internationellt. Alla är överens om att de vill växa på ett hållbart sätt med en mer automatiserad produktion. Lokal produktion av sugrören är dock en nödvändighet och förutsättningarna verkar goda då det finns råghalm i många EU-länder. Men nu ska Anna och resten av RawStraw först lägga all sin energi på EM i Ung företagsamhet som går av stapeln i Frankrike den 3 juli.

– Det är ganska mycket att förbereda inför resan eftersom allt vi har skrivit hittills, både presentationer, rapporter och vår pitch ska översättas till engelska. Vi jobbar med företaget varje ledig stund vi har, men det är bara kul! Det är hård konkurrens och vi ska såklart göra allt vi kan för att vinna, avslutar Anna.

Och nog verkar chanserna till vinst goda med tanke på den stora efterfrågan. RawStraw har redan sålt flera tusen sugrör till Nordic Choice Hotels, Best Western och caféer över hela Sverige. Brave New Business önskar det unga företaget all lycka till i Frankrike och ser fram emot att testa det hållbara sugröret inom en snar framtid.

Läs mer om RawStraw

Brave news
Nu finns Sveriges första avfallsbaserade och 3D-printade kaffebar. Kaffebaren som enbart är tillverkad i återvunna material står på en ICA-butik i skidorten Sälen, bakom konceptet står kaffetillverkaren Löfbergs. Den återvunna kaffebaren ska visa på möjligheter till att minska påverkan på miljön och klimatet. Med återvunna material som till exempel kaffebönans silverhinna och påsarna som råkaffet levereras i samt drygt ett halvårs utvecklingsarbete har man nu lyckats producera den första hållbara kaffebaren.

Lyfta cirkulär ekonomi

Kaffetillverkarens mål är att inte orsaka nytt avfall och samtidigt lyfta cirkulära affärsidéer. – Idag betalar många för att bli av med sitt avfall, kan vi istället använda avfallet som råmaterial till nya produkter får det plötsligt ett värde vilket är en förutsättning och viktig drivkraft i den cirkulära ekonomin, säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs i ett pressmeddelande.

3D-skrivare som hållbart alternativ

Det var i ett samarbete med Sculpture som den 3D-printade kaffebaren i återvunnet avfall togs fram. – Materialframställningen har varit den stora utmaningen, men nu har vi hittat en sammansättning som gör att vi kan printa produkter som sticker ut designmässigt och som inte behöver kosta mer än dagens lösningar, säger Glenn Mattsing, vd på Sculpture, i samma pressmeddelande. Att tillverka produkter i en 3D-skrivare är enligt honom ett miljömässigt hållbart och ett effektivt tillverkningsalternativ som också bidrar till minskade transporter. Produktionen behöver bara en digital ritning och en 3D-skrivare. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=KsPK8hLO18k&feature=emb_title[/embed] Kaffedoften har lockat till sig många nyfikna besökare på ICA-butiken i Sälen. Enligt uppgifter från butikschefen ska kaffebaren också ha bidragit till diskussioner kring hållbarhet och miljö.

Kaffebar av kaffesump

Nu finns Sveriges första avfallsbaserade och 3D-printade kaffebar. Kaffebaren som enbart är tillverkad i återvunna material står på en ICA-butik i skidorten Sälen, bakom konceptet står kaffetillverkaren Löfbergs.

De...

Läs hela artikeln
I ett nytt forskningsprojekt har Qinye Bao, professor vid East China Normal University, lyckats öka effektiviteten hos solceller med samma ämne som gör chilipeppar hett. Kapsaicin heter ämnet som gör chilli kryddstarkt i smaken. Den kinesiska forskaren Qinye Bao upptäckte nu att samma ämne kan användas för att öka effektiviteten hos en viss typ av så kallade perovskitsolceller. Tidningen Forskning & Fransteg var först med att publicera nyheten.

Rekordökning för materialtypen

Materialet som det rör sig om är en enklare form av perovskit som vanligtvis dras med effektivitetsförluster på grund av materialorenheter. För att minska dessa orenheter tillsatte Qinye Bao, tidigare verksam vid Linköpings universitet, ämnet kapsaicin vid tillverkningen. Resultatet blev att effektiviteten ökade från drygt 19 till nästan 22 procent, vilket är rekord för denna typ av solcell. Enligt forskningsresultaten fick materialet dessutom en bättre elektronledande förmåga.

Brave New Business letar modiga entreprenörer

Vi letar efter dig som aldrig ger upp, som vågar sticka ut hakan, som tänker annorlunda och som vågar utmana sig själv och sin bransch. Har du en spännande idé som du skulle vilja få publicerad eller känner du kanske en modig innovatör? Tipsa oss!


Vi använder egna cookies och cookies från tredje part för att förbättra din navigeringsupplevelse. Fortsätter du att surfa vidare innerbär det att du accepterar användningen av dessa cookies. Du hittar mer information i våra villkor för cookies.