Bild: RawStraw

Från misslyckad maizena-deg till EM i Frankrike

I våras vann de SM i Ung Företagsamhet med RawStraw – hållbara sugrör – och om några dagar tävlar de vidare i EM i Frankrike. De har dessutom redan fått förfrågningar från både Nordic Choice Hotels och Best Western. RawStraw är hetare än någonsin och Brave New Business har såklart tagit ett snack med företagets VD Anna von Groß.

Det var i september förra året som Anna von Großsatte sig med sina fem kompisar hemma i köket i Skåne. Uppgiften var att komma på en idé till ett UF-projekt, och alla var överens om att vilja lösa något problem som är aktuellt runtom i världen. Med flera års erfarenhet inom café och restaurang tog det inte lång tid innan de bestämde sig för att satsa på en av de absolut största miljöbovarna – engångsartiklar i plast, och närmare bestämt sugrör.

– Vi började faktiskt med att Googla på vilka lösningar som fanns och kom fram till ätbara sugrör. Så vi gick till mataffären och köpte äpplen, maizena och gelatin. Vi tog hjälp av mammas pastamaskin för att gegga ihop allt och få till någon form av deg. Men det blev varken bra eller gott och mamma blev heller inte speciellt glad, skrattar Anna.

De insåg ganska snabbt att ett nytt material inte var lösningen utan försökte backa några steg. Anna, som kommer från Tyskland, gjorde som många andra gör när man behöver råd – vände sig till sina föräldrar. Sugrör på tyska heter “strohhalm”som direkt översatt till svenska blir halmstrå eller råghalm.

– Helt plötsligt kändes det så självklart att vi skulle använda oss av råghalm som är både nedbrytbart och starkt, och som vi är omgiven av på de skånska fälten. Utan att vi visste det då var det dessutom råghalm som användes för att göra de allra första sugrören, säger Anna.

Sedan började det riktiga jobbet med att genomföra själva idén, och frågetecknen var många.

– Vi visste inte vilken slags råghalm vi skulle använda, vilka lagstiftningar vi skulle följa eller ens hur själva produktionen skulle kunna gå till. Och det tog lång tid innan vi förstod att det faktiskt var genomförbart, berättar Anna.

Råghalm levereras alltid i stora buntar och är både stabilt och ihåligt i sig. Så efter många sena kvällar och otaliga samtal med miljönämnden, livsmedelsverket och bönder runtom i Skåne landade de i processen klippa, koka och torka.

– Ironiskt nog klippte vi det första sugröret utanför en snabbmatsrestaurang och sedan dess har vi klippt flera tusen sugrör för hand. Om alla fem klipper tillsammans tar det cirka en halvdag att klippa 2–3000 sugrör. Sedan kokar vi dem i vårt skolkök och låter dem ligga kvar på tork, säger Anna.

En process som låter både krävande och långdragen, men som enligt Anna går ganska snabbt och smidigt. Hon påpekar dock att hela gänget är tidsoptimister, något som de insett har varit både till deras nackdel och fördel.

– När vi ska jobba tillsammans så spenderar vi jättelång tid på att prata om allt annat än det vi egentligen ska prata om. Sedan blir vi stressade för att vi inte fått något gjort och först då kommer vi in i vår produktiva bubbla. Jag kommer ihåg känslan när vi satt på golvet i lärarrummet på skolan och skrev, korrekturläste och designade vårt tävlingsbidrag inför SM 50 minuter innan deadline. Men det blev ju bra till slut, säger Anna.

Drömmarna inför framtiden är många, bland annat att expandera internationellt. Alla är överens om att de vill växa på ett hållbart sätt med en mer automatiserad produktion. Lokal produktion av sugrören är dock en nödvändighet och förutsättningarna verkar goda då det finns råghalm i många EU-länder. Men nu ska Anna och resten av RawStraw först lägga all sin energi på EM i Ung företagsamhet som går av stapeln i Frankrike den 3 juli.

– Det är ganska mycket att förbereda inför resan eftersom allt vi har skrivit hittills, både presentationer, rapporter och vår pitch ska översättas till engelska. Vi jobbar med företaget varje ledig stund vi har, men det är bara kul! Det är hård konkurrens och vi ska såklart göra allt vi kan för att vinna, avslutar Anna.

Och nog verkar chanserna till vinst goda med tanke på den stora efterfrågan. RawStraw har redan sålt flera tusen sugrör till Nordic Choice Hotels, Best Western och caféer över hela Sverige. Brave New Business önskar det unga företaget all lycka till i Frankrike och ser fram emot att testa det hållbara sugröret inom en snar framtid.

Läs mer om RawStraw

Brave news
Gruvdriftskoncern LKAB har ingått ett samarbete med robotikföretaget Boston Dynamics. Deras robothund Spot® ska hjälpa till att säkra gruvarbeten. I slutet av september påbörjade hunden sin underjordsträning för att på sikt kunna undersöka det skadedrabbade området i Kirunagruvan, efter seismiska händelser där i mitten av maj. Det var mitt i natten den 18 maj när flera Kirunabor vittnade om ett kraftigt skalv. Samtdigt befann sig ett 10-tal personer i gruvan. Samtliga utrymdes och LKAB fick stoppa gruvarbetet. Det är just storskalig malmbrytning i underjordsgruvor som kan orsaka en seismisk händelse, när spänningar i hålrum kan få bergrunden att skaka. Idag hjälper robothunden Spot LKAB att inspektera den drabbade gruvmiljön efter att ha genomgått en intensiv träning för underjordsarbete. Tanken är att inspekteringen ska bli både mer säkert och effektiv. – Med roboten har vi en större möjlighet att undersöka skadedrabbade områden i gruvan på ett säkert sätt, förklarar Nikolaos Petropoulos, 1:e forskningsingenjör vid avdelningen för Teknik- och Processutveckling på LKAB i ett pressmeddelande.

Från Boston till framtiden

Bakom robotupfinningen står det amerikanske robotikföretag Boston Dynamics. Bortsett från deras teknologiska framgånger har företaget  gjort sig kännt genom den egna YouTube-kanalen med snart två millioner prenummeranter. Där har det under de senaste 10 åren regelbundet släppts spektakulära videos med innovativa robottyper som visar rörelsförmågor som liknar djur och människor. Spots kropp och rörelser efterliknar en hund som rör sig smidigt och dynamiskt. Det som bland annat utmärker "hunden" är förmågan att på egen hand ta sig in i svåråtkomliga och begränsade miljöer. Roboten kan dessutom bedöma avstånd, klättra och röra sig i utmananda miljöer. Utrustad med en avancerad 360-graders kamera, scanner och en mängda sensorer känner den igen olika omgivningar och anpassar sitt agerande efter terräng. Satsningen som LKAB gör med robothunden ska göra framtidens gruvbrytning på stora djup säkrare och mer hållbar.   Läs Brave New Business tidigare artiklar om Boston Dynamics Revolutionerande robotar från Boston Dynamics  Världens mest människolika robot Kör din egen robot   
En grupp studenter från BTH finns nu med på topp 20-listan för årets tävling i James Dyson Award på temat ”design som löser ett problem”. Med initiativet ReGlove tävlade studenterna med ett hållbart och återvinningsbart alternativ till engångshandskar i plast. ReGlove är ett initiativ från ett gäng BTH-studenter med utbildning i maskinteknik. Tillsammans har de designat engångshandskar som både går att återvinna och återbilda genom enkel nedsmältning. Alla handskar samlas in, rengörs och smälts ner till en vätska. Den rengjorda vätskan återbildar sedan nya engångshandskar som i sin tur kan återvinnas och återbildas i flera led. Processen sker i en mobil fabrik – närmare bestämt en lastbil – som enkelt kan förflyttas och placeras där den behövs.

Mot en hållbar engångsindustri

Studenternas design skiljer sig från etablerade varumärken på marknaden eftersom handskarna är enkla att återvinna och återbilda. Traditionella processer låter avfallet hamna på deponier eller förbränningsanläggningar medan ReGlove ser till att allt avfall rengörs, steriliseras och återvinnas. Samtidigt vill konceptet minska transportkostnader och därmed bidra till ett bättre klimat. James Dyson Award är en internationell designtävling med 1700 deltagande idéer i 27 olika länder och regioner för ingenjörs- och designstudenter på universitet och högskolor. Tävlingen går ut på att ”designa något som löser ett problem”.

Brave New Business letar modiga entreprenörer

Vi letar efter dig som aldrig ger upp, som vågar sticka ut hakan, som tänker annorlunda och som vågar utmana sig själv och sin bransch. Har du en spännande idé som du skulle vilja få publicerad eller känner du kanske en modig innovatör? Tipsa oss!


Vi använder egna cookies och cookies från tredje part för att förbättra din navigeringsupplevelse. Fortsätter du att surfa vidare innerbär det att du accepterar användningen av dessa cookies. Du hittar mer information i våra villkor för cookies.