Ett forskarteam på Oxford University ska genom en experimentell process undersöka om det går att utvinna flygbränsle ur koldioxid. Kolvätebränslet skulle bidra till de globala hållbarhetsmålen och kunna resultera i noll-utsläpp.
Ingenjörer på Oxford University i Storbritannien undersöker just nu i ett experiment hur koldioxid skulle kunna omvandlas till flygbränsle. I dagsläget har forskningsprojektet enbart testats i laboratorium men forskaren Tiancun Xiao vid Oxfords kemiska institution menar i en intervju med Wired att infrastrukturen för att lyckas med kolvätebränslen redan finns.
En kostnadseffektiv förbränning
Den koldioxid som använts vid experimenten är tagen ur en gastub. För att göra mer omfattande och verkliga tester planerar man att samla stora mängder koldioxid ur atmosfären eller direkt från fabriker.
Processen är en så kallad organisk förbränningsmetod som genom att värma citronsyra, väte och en katalysator kan framställa flytande bränsle som fungerar i förbränningsmotorer. Enligt Tiancun Xiao ska denna metod vara betydligt mer kostnadseffektiv än befintliga metoder som t.ex. hydrogenisering, där det krävs en större mängd elektricitet för att genomföra processen.
Fokus på en cirkulär koldioxidekonomi
– Det här ser annorlunda ut och det verkar som om det skulle kunna fungera, säger Joshua Heyne, docent i maskin- och kemiteknik vid University of Dayton till Wired.
Han menar samtidigt att det är svårt att uppskatta vad en uppskalning av processen skulle ge för resultat eftersom ett experiment i större skala kan komma med oväntade överraskningar. Men han tror att en långsiktig lösning med fokus på en cirkulär koldioxidekonomi kan vara framtiden.