Forskare vid Johns Hopkins University har tittat närmare på en afrikansk ökenfågel och dess unika förmåga att transportera vatten inuti sina fjädrar. Nu tror de att fågelns egenskaper kan inspirera till nya tekniker för att hantera vätskor i olika sammanhang.
Den afrikanska ökenfågeln har utvecklat en smart metod för att transportera vatten i en miljö där vatten är sällsynt. Fågeln tar in vatten i sina fjädrar och kan sedan transportera vätskan till sina ungar upp till 30 kilometer bort. Forskare vid Johns Hopkins University har nu undersökt hur den gör detta och tror att fågelns egenskaper kan användas för att skapa nya tekniker för hantering av vätskor.
Genom att titta på hur fjädrarna fungerar har forskarna sett att små strukturer inuti fjädrarna automatiskt suger upp vatten och transporterar det genom små rör. Vattnet sprids ut i hela fjädern och de våta rören expanderar medan de torra rören förblir ihoprullade. Detta fungerar som en flaska, där vätskan stannar kvar innanför en ”lock”-liknande yta.
Tekniken kan användas som inspiration för att skapa nya produkter, som till exempel en vattenflaska som inte skvalpar runt när man springer. Forskarna tror också att de kan förbättra fågelns metod genom att skapa en helt omsluten struktur som behåller vätskan ännu bättre. Denna teknik skulle kunna ha många olika användningsområden och vara till stor nytta för människor i olika sammanhang.