Marcus Nilsson är VD och grundare till Gimic AB – ett företag vars vision är att med hjälp av kognitiva kameror kunna identifiera defekter i produktionslinjer och på så vis öka kvaliteten och automatiseringsgraden i produktionen.
Tidigare arbetade Marcus på ett företag där han hade rollen som spelprogrammerare. Skillnaden mellan de två arbetena är stor men de tidigare erfarenheterna har varit nödvändiga för att lyckas. Det han menar har varit allra viktigast i processen att starta, utveckla och lyckas driva ett nischat företag är tålamodet.
– Det blir mycket roligare när man får chansen att hålla på med det man brinner för och det gör allt slit värt det.
Något Marcus menar är en viktig poäng för att lyckas driva sitt företag är att inte låta pengar vara den huvudsakliga drivkraften. Det krävs en annan drivkraft för att ta sig framåt och fokus måste ligga på de viktigare sakerna – exempelvis att se till att skaffa sig ett brett nätverk och hitta rätt marknad.
Själv har han alltid haft en dröm om att starta eget företag. De tidigare stora frågorna har bara varit när, vad och hur. Intresset för nya utmaningar har alltid funnits och det ledde vidare till Gimic, ett företag i en för honom helt ny bransch.
– Det är viktigt att ha tålamod och vara envis. Det krävs både mycket tid och vilja innan man kan se ett resultat – men det är väldigt lärorikt.
Den tveklöst största utmaningen har varit att hitta rätt marknad. Det Marcus sett som allra viktigast för att vara med och konkurrera mot det mänskliga ögat har varit att skapa samarbetspartners och hitta andra bolag som är beredda att ta en risk och satsa på något helt nytt och oprövat. Det har varit svårt att sälja in en lösning som genom automatiserande produktionslinjer ersätter flera arbeten.
– Människor är mycket bättre på andra saker, sådant som maskiner inte kan göra, säger Marcus och menar att automatiseringen är bra.
Han tycker det är modigt att testa något helt nytt och på så vis ge sig själv en chans att utvecklas. Resultatet blir inte alltid lyckat från början, men ett misslyckat resultat är också ett resultat. Det han ser som det modigaste draget under uppstarten av Gimic har varit att sätta in kamerorna i produktionslinjen hos ett företag som tillverkar detaljer till fordonsindustrin, Horda-gruppen. Något han med facit i hand ser som våghalsigt.
– Jag var helt övertygad om att det skulle lyckas, men hade det varit idag hade jag nog tänkt en extra gång först. Tror man på sin idé klarar mer än vad man tror – och det är viktigt att vara passionerad och gå in helhjärtat i det man gör.
Det som varit allra mest lärorikt under uppstarten av sitt nya företag har varit att ta vara på relationer och lära sig nätverka med andra människor.
– Det är viktigt att motivera andra människor till att vilja jobba tillsammans, men också att få kunder att tro på sin idé.
Han poängterar också att det som egenföretagare är viktigt att vara mångsidig och kunna lite om alla företagets olika delar.
Avslutningsvis säger Marcus att det bästa man kan göra är att våga tro så starkt på sin idé att man vågar genomföra den. Brave New Business kan inte annat än att hålla med.