Visste du att en skidhjälm bara håller måtten i fem år? Eller att en kraftig stöt gör den osäker? Av de skidhjälmar som används årligen är nämligen hälften obrukbara. Det vill AURA, den cirkulära skidhjälmen, ändra på.
Vad som startade som ett examensarbete på Lunds universitet blev till slut ett koncept med flera integrerade lösningar på vanligt förekommande problem. När Hugo Martinsson skulle skriva sitt examensarbete inom Industridesign diskuterade han med forskare kring sportskador och hur allvarliga konsekvenser sådana skador kan få. Statistik visade att närmre 50 procent av alla olyckor som leder till sjukhusvistelser är relaterade till just sport, och att skidåkning stod för majoriteten av dem.
Trots att användandet av skidhjälm har ökat rejält under åren är det fortfarande vanligt med allvarliga huvudskador kopplat till sporten. En anledning till detta är användandet av defekta hjälmar som antingen är för gamla eller helt enkelt inte har tagits hand om på rätt sätt.
– Enligt mina undersökningar visade det sig att få användare vet när, eller ens att, man borde byta sin hjälm efter en krasch eller efter högst fem års användande. Därför tog jag fram en hjälm som skulle visualisera när den är defekt och berätta för användaren när det är dags att byta ut den, säger Hugo.
Hjälmen är bygd i flera moduler för att det ska gå smidigt att plocka bort och byta delar som är defekta och därmed ge produkten en längre livslängd. Dessutom är varje hjälm utsmyckad med ett utgångsdatum som låter användaren veta när hjälmen inte längre är säker. Integrerat i produkten finns också ett system kallat Pressure Sensitive Grid som bidrar till att upptäcka om hjälmen utsatts för en kraftig stöt. För användaren syns det som en färgskiftning på plasten från gul till röd.

Bild: Hugo Martinsson
– Många har blivit chockade över det faktum att en hjälm har en limiterad livslängd, vilket har inneburit att mitt projekt bidragit till att många har slängt sin nuvarande skidhjälm och köpt sig en ny.
För att produkten ska passa alla huvuden är den utrustad med flera anpassningsbara delar. Även vadderingar och öronkuddar i hjälmen går att byta ut för att få den att passa varje unik huvudform perfekt.
– Än är hjälmen bara ett koncept. Men jag hoppas och tror att man kommer kunna tillverka den i stor skala i framtiden. Det material som finns i det tryckkänsliga lagret i produkten är under utveckling just nu, så det finns hopp om att den når marknaden om några år, avslutar Hugo.
Läs fler nyheter från Brave New Business
En produktdesign som gick viral