Forskare på Tampere University i Finland har designat en millimeterstor robot, Fairy. Och användningsområdena för den här lilla älvan är många – från att övervaka vilda djur och spåra vädermönster till att utföra artificiell pollinering av viktiga grödor.
Förlusten av pollinatörer, såsom bin, är en enorm utmaning för den globala biologiska mångfalden. Vid Tampere universitet har forskare nu utvecklat den första passivt flygande roboten utrustad med konstgjorda muskler. Den konstgjorda lilla robotälvan väger 1,2 gram, ser ut lite som ett maskrosfrö och är designad för att flyga omkring i utomhusmiljöer med hjälp av enbart vind och ljus.
Tack vare sin höga porositet och lätta struktur kan den segla omkring i luften styrd av enbart vinden. Den kan även styras av en ljuskälla, såsom en laserstråle eller LED-lampa, vid exempelvis start och landning. Forskarna kommer framöver att fokusera på att förbättra materialkänsligheten för att möjliggöra driften av enheten i solljus. De kommer även att skala upp strukturen så att den kan bära mikroelektroniska enheter som GPS och sensorer.
Drömvisionen är att miljontals konstgjorda maskrosfrön som bär pollen i framtiden kan spridas fritt av naturliga vindar och sedan styras av ljus mot specifika områden med träd som väntar på pollinering. Eftersom förlusten av pollinatörer har blivit ett allvarligt hot mot den biologiska mångfalden skulle den här drömvisionen kunna ha stor påverkan globalt.