Medicinteknik är ett område som ständigt utvecklas med nya tekniker och metoder. Men har du hört talas om en ”elektronisk näsa” som kan lukta sig till cancer?
Nu har forskare vid University of Pennsylvania och Penn’s Perelman School medicin tagit fram en ny studie som visar hur en elektronisk näsa kan hitta cancer. Näsan kan inte bara skilja på godartade och elakartade bukspottskörtelceller och äggstockscancerceller – den har också en träffsäkerhet på 95 procent.
Testet går till så att näsan får lukta på ett blodprov och sedan avgöra om den typiska blandningen VOC, Volatile Organic Compounds, finns i blodet. Det är en sammansättning som är helt unik för just cancerceller.
Det mest slagkraftiga i studien är den förhållandevis korta tid det tar för näsan att göra en första gallring av patienterna. På 20 minuter förväntas näsan ge ett tillförlitligt resultat vilket är 20 gånger snabbare än med dagens metoder.
Nu ska forskarna kommersialisera sin produkt och få den kliniskt godkänd. Det gör de i samarbete med VOC Health som är specialister på upptäckt av cancer med hjälp av VOC (flyktiga organiska ämnen med kokpunkter mellan 50 och 260°C).
Läs fler nyheter från Brave New Business
Plåster mot resistenta bakterier