Det digitala verktyget ”Du har rätt” möjliggör direkt stöd, dygnet runt, direkt i mobiltelefonen. Genom den nyutvecklade appen hoppas Qjouren Väst kunna vägleda våldsutsatta kvinnor till kunskap om sina rättigheter och stöd från samhället.
Qjouren Väst driver sedan 2016 ett skyddat boende för kvinnor utsatta för våld eller hot om våld. Qjouren Väst är en av få verksamheter som inte ställer krav på drogfrihet för att få tillgång till skydd och stöd. Detta trots att kvinnor som har en beroendeproblematik är särskilt utsatta för våld. Tidigare i år tilldelades verksamheten Ottarpriset och nästa år lanseras den digitala programvaran ”Du har rätt”, för att nå ut till en bredare grupp.
– Appen fungerar som ett komplement, vi hoppas att den kan bidra till att fler personer får kunskap om sina rättigheter och får tillgång till hjälp, berättar Olga Rosengren som är en av grundarna till Qjouren Väst och initiativtagare till appen.
De allra flesta har idag tillgång till en smartphone, och målgruppen för appen är bredare än vad man tror. Det digitala verktyget ”Du har rätt” bidrar till att öka kunskapen hos målgruppen och samhället i stort, och även bryta det stigma som omger gruppen.
– Kvinnor i missbruk kan vara vem som helst och befinna sig inom många sociala områden, säger Olga Rosengren.
Tillsammans med den strategiska designbyrån ”Hellbjörn Schedwin” genomfördes en kartläggning över livssituationen för våldsutsatta kvinnor, och ett expertråd med bland annat psykolog, överläkare, barnmorska och advokat med erfarenhet av målgruppen tillsattes. Genom enkla sökfunktioner kommer appen att ge tillgång till information och kunskap inom relevanta områden.
Hellbjörn Schedwin beskriver appen som ”En hjälp som finns i innerfickan, när hjälpen känns som mest avlägsen” på sin Facebooksida. Appen ”Du har rätt” är ett led i utvecklingen av digitala verktyg inom det sociala området. Sedan tidigare har bland annat Tjejjouren Väst skapat appen ”Stella” som ett stöd för unga tjejer.
Sociala problem kan inte lösas helt och hållet genom digitala programvaror, men enligt Olga Rosengren kan appen utgöra en viktig del i processen.
– Det mänskliga mötet är fortfarande väldigt viktigt men vi ser att vi kan korta avståndet och göra det lättare att få kontakt, och våga ta steget, säger hon.
Olga betonar även vikten av samverkan mellan aktörer och branscher. Byrån Hellbjörn Schedwin står bakom utvecklingen av appen medan Qjouren Väst har fokuserat på målgruppens behov. Hon anser att det finns många områden inom det sociala fältet som skulle gynnas av digitala hjälpmedel och innovationer. Civilsamhället har varit snabba på att förhålla sig till den digitala utvecklingen jämfört med den offentliga sektorn.
– Den idéburna sektorn ligger i framkant, kanske för att vi har kortare till beslut, avslutar Olga Rosengren.
En av Qjourens Västs målsättningar är att driva opinion om hur situationen ser ut i dag där en stor grupp kvinnor inte får vad de har rätt till enligt lag. Fler ska kunna få skydd och stöd när de behöver, även hos andra verksamheter och instanser än Qjouren Väst. Det digitala verktyget lanseras den 8 mars 2023 på App store och Google play.
Läs fler nyheter från Brave New Business
Hon ska revolutionera kvinnohälsan med en medicinsk app