Projektet Wing har som syfte att öka tillgången på varor, minska trafikstockning i större städer och bidra till att minska koldioxidutsläppet med hjälp av drönarleveranser. De har hittills genomfört tiotusentals lyckade testflyg både i USA och Australien under de senaste sex åren. Till våren är det dags för Wing att pröva sina vingar under mer extrema väderförhållanden – i Finland.
Wing, som ägs av Google/Alphabet, har ägnat de senaste sex åren åt att utveckla en flotta av små flygplan och ett automatiserat navigeringssystem som kan leverera mat, medicin och andra föremål bara några minuter efter beställning. Drönarleveranser är inte bara säkrare, snabbare och miljövänligare än markleveranser – de kan dessutom förbättra vår livskvalitet radikalt.
De påbörjade sin resa 2012 med att undersöka hur självflygande fordon säkert och snabbt skulle kunna leverera allt från medicin till mat. De utformade ett system som till och med kunde leverera hjärtstartare till personer som drabbats av hjärtinfarkt med hopp om att liv kunde räddas om enheterna kom fram snabbare i luften. De lärde sig dock ganska snart att akutmedicinska tjänster var ett för riskfyllt område att börja med. Att utveckla säker och pålitlig drönarteknik visade sig vara tillräckligt utmanande. Så de omformade systemet till att transportera små paket för diverse vardagsbehov såsom måltider, livsmedel, hushållsprodukter, medicin och reservdelar vid punktering eller motorstopp – situationer där hastighet är avgörande.
De genomförde sina första riktiga leveranser 2014 på landsbygden i Queensland, Australien där de framgångsrikt transporterade ett första-hjälpen-kit, godis och vatten till bönder. Två år senare levererade de varma burritos till studenter på Virginia Tech vilket då var det största och längsta testet för drönarleveranser som genomförts på amerikansk mark.
Under våren 2019 lanseras deras första leveransservice i Europa, närmare bestämt i Helsingfors. En av anledningarna till att valet föll på Finland var på grund av deras extrema vintrar och att invånarna räknas som early-adopters. Brave New Business redaktionen kommer givetvis följa det här projektet med spänning (trots att våra grannar snuvade oss på mållinjen i att få fredagsmys-leveranser direkt till dörren).