Flowtropolis är en svensk startup som vill hjälpa företag in i virtuella miljöer. Mötesarenor i virtual reality (VR) har många fördelar – inte minst att det känns som att mötas fysiskt.
Under pandemin har det blivit tydligt att de fysiska mötena inte alltid är möjliga eller det bästa alternativet. Och de digitala mötena tros vara här för att stanna. Flowtropolis är en svensk startup som har skapat en virtuell miljö där människor kan mötas i en helt individanpassad miljö utformad för den önskade mötesformen.
I det virtuella rummet kan man både se och höra varandra som avatarer med rumsligt ljud. Där kan man visa upp och interagera med produkter eller processer som vanligtvis är svåra att kommunicera. Det kan även användas för att skapa utbildningsmiljöer där människor kan lära sig saker innan dessa ska genomföras i den verkliga världen. Ett företag som har testat VR i utbildningssyfte är Gnosjö Automatsvarvning som skapat en simulering av en multispindelsvarv.
Tänk dig ett mötesrum i VR där du sitter tillsammans med dina kollegor. Du sitter vid bordet och har kollegorna till vänster, höger och framför dig runt samma bord. Om du tittar åt ena hållet ser du precis samma sak som de andra mötesdeltagarna ser. Tittar du framåt ser du samma presentation eller produkt som övriga deltagare. Precis som det skulle vara i en verklig miljö under ett fysiskt möte.
Visionen med hela satsningen är att fler fysiska möten ska bli virtuella så att människor slipper resa och att färre fysiska prototyper skapas. Något som gynnar både företagens ekonomi och vår gemensamma miljö. Dessutom är virtuella mötesmiljöer helt portabla och städfria mötesrum.
Se en demo av Flowtropolis här
Läs fler nyheter från Brave New Business
Ny teknik lever sällan upp till förväntningarna – vilket är jättebra!