Tänk om en digital tvilling skulle kunna förenkla och precisera diagnostiseringen och behandlingen av sjuka patienter? Det kan bli verklighet genom pågående forskning vid Linköpings universitet tillsammans med dess internationella samarbetspartners.
Anledningen till forskningen kring en digital tvilling grundar sig i målet att effektivisera behandling av sjuka patienter. Idag tar både diagnostisering och behandling längre tid än nödvändigt och i flera fall behandlas patienter med medicin som är ineffektiv för deras sjukdom. En av orsakerna till medicineringssvårigheten är att sjukdomar i de flesta fall orsakas av mer än ett fel. Ofta handlar det om flera olika celltyper med tusentals gener. Dessutom skiljer sig dessa fel åt mellan olika patienter med samma diagnos och bidrar till ytterligare svårigheter att direkt hitta rätt medicinering.
För att effektivisera behandlingen av sjuka patienter vill forskare i Sverige, USA, Korea och Spanien skapa en digital tvilling till patienten. Tvillingarna är byggda datormodeller som läser av interaktionerna i de många celltyperna hos varje patient och hittar felet.
Forskarna startade med att konstruera en musmodell där de studerade möss med ledgångsreumatism. En ny teknik gjorde det möjligt att studera och bestämma genaktiviteten i var och en av tusentals celler i mössens leder. Senare konstruerades datormodeller med hjälp av forskarnas nätverksanalyser. Resultaten skapade i sin tur möjligheten att konstruera en mus-tvilling och på så vis också möjligheten att identifiera den viktigaste av celltyperna. Datorn matchade sedan celltypen med den medicin som motverkar sjukdomen bäst och forskarna kunde bota de sjuka mössen.
Nu vill forskarna nå samma resultat i sjukvården genom fortsatt forskning kring digitala tvillingar. Tekniken har testats och hittills visat goda resultat. Det som forskarna har tittat på är T-celler hos 13 olika patienter och den digitala tvillingen har kunnat skilja sjuka patienter från friska människor samtidigt som den har lycktas skilja flera olika sjukdomar från varandra. Forskarna säger även att T-cellerna skulle kunna ses som den digitala tvillingens fingeravtryck och de specifika egenskaper som patientens sjukdom bär på.
Läs mer här.