Bild: Solvatten

Det finns alltid lösningar på problem

Hon är designer, konstnär och uppfinnare – och hon har snackat med Barack Obama. Hon är även grundare och vd för Solvatten. Brave New Business har pratat med Petra Wadström, kvinnan bakom innovationen som bidrar till att flera hundratusen barn och kvinnor har tillgång till rent vatten varje dag.

– Många tror kanske att de har en bra lösning, men det absolut viktigaste är att vara lyhörd inför dem som har nytta av lösningen. Gör den någon skillnad och kommer den att användas? Det är frågor som man alltid behöver ställa sig, säger Petra Wadström.

Petra Wadström började uppfinna redan som 6-åring när hon gjorde en modell på hur man skulle kunna tillverka hållbara mini-stövlar till en liten nalle. Målgruppen, det vill säga kompisarna, kände hon såklart väl, hon visste att behovet fanns där och uppfinningen blev därför en succé.

– Min bror var ingenjör och kom alltid hem med gamla radioapparater och annat som jag fick hjälpa till att plocka isär. Det gjorde att jag aldrig var rädd att ta tag i material och hitta lösningar, berättar Petra Wadström.

Det var med samma lösningsfokuserade nyfikenhet som hon kom på idén till Solvatten efter att ha bott en längre tid med familjen i soliga Australien. Solens överflöd och intensitet övertygade henne om möjligheten att använda dess kraft till att förbättra livet för människor i tredje världen.

– Efter att vi kom hem från Australien byggde jag en prototyp hemma i Åkersberga, gick till vattenreningsverket som kunde testa den med olika bakterier, och resultatet blev ett alldeles utmärkt vatten. Det var då jag fick den där känslan i magen som inte går att ignorera: det här kan bli hur stort som helst, fortsätter Petra Wadström.

Resultatet blev en bärbar vattenrenare som på ett enkelt sätt renar och värmer upp vatten med hjälp av solens strålar. Det ser ut som en tiolitersdunk som fylls på med det smutsiga vattnet genom ett filter. Dunken öppnas sedan upp som på mitten av en bok och placeras i direkt solljus. Själva reningsprocessen tar några timmar och sker när värmen från solljuset kombineras med ultraviolett strålning via ”bokens” mittuppslag. En lampa på dunken lyser grönt när vattnet är rent.

Solvatten används idag i över 20 länder av fler än 350 000 människor. Det föruppvärmda vattnet används inte bara som dricksvatten utan används även flitigt till matlagning och minskar därmed energibehovet i många hushåll.

– De vattenrenare som används just nu har varit ute i cirka 8 år, och vi hoppas på att de ska hålla i minst 10 år innan de behöver bytas ut. Det har varit vårt mål från första början att de ska räcka under första delen av barndomen, som också är den mest känsliga perioden i ett barns liv, säger Petra Wadström.

Den patenterade innovationen har uppmärksammats på flera håll världen över, och tillsammans med Volvo och KTH var Solvatten ett av tre svenska företag som blev inbjudna till KTH av svenska Näringsdepartementet, med uppdrag från Vita Huset. Där fick Petra Wadström ta ett snack med dåvarande presidenten Barack Obama och presentera Solvatten för honom.

– Vi pratade i 7–8 minuter och det var väldigt intressant! Inbjudan var för plus en och eftersom jag jobbar med båda mina söner fick de klunsa om vem som skulle få följa med. Jag tror både jag och min son David blev lite star struck när Obama helt plötsligt var så nära. Trots att vi hade övat in hälsningsfrasen ”Honored to meet you Mr. President” sa David istället ”Hi I’m David”, skrattar Petra Wadström.

Nu jobbar Solvatten med att uppmärksamma företag på att vattenrenare är ett värdefullt, klimatnyttigt och mänskligt alternativ för klimatkompensering, istället för att exempelvis plantera skog. Det är den finansieringen som möjliggör att vattenrenarna når fram till de mest utsatta familjerna.

– Effekten av vad Solvatten gör är så stor och övertygande att det fyller hela mig. Det är väldigt fascinerande att träffa användare efter många år som fortfarande använder Solvatten, och få se hur mycket det betyder för dem. Det kommer ta lång tid innan folk har tillgång till rent vatten från kranen. Då måste man se lösningar på vägen, och Solvatten är en av de lösningarna, avslutar Petra Wadström.

Tre saker du inte visste om Petra Wadström:

  1. Min morfar kommer från Georgien och jag har just varit där för lite släktforskning.
  2. Jag har en stor känsla för mumintrollen och kan gärna lyssna till Tove Janssons berättelser eller sånger. Det ger mig härliga barndomsminnen.
  3. Jag har en tänkarstol hemma som är min pappas gamla fåtölj. Den har pappas skor på ”fötterna” och mina döttrars leksakskrokodiler på armstöden. Jag brukar sätta mig i den för att samla kraft och inspiration.

 

Läs andra Brave New Business intervjuer:

Från Volvo Cars till Womengineer

Lev livet som om du vore en prototyp

Från hobbyprojekt till heltidsjobb

Sveriges bråkigaste kvinna

Brave news
Entreprenörstävlingen Venture Cup har startat en ny plattform för idégenerering. Syftet är att hitta lösningar kring utmaningar som pandemin har orsakat. Under namnet Corona Cup vill de medverkande använda innovation som ett medel för att hitta vägen ur krisen. – Innovation och entreprenörskap är verktyg för att ta sig ur en kris. Att skapa Corona Cup var ett sätt för oss att agera och det väckte många entreprenörers intresse. Vi fick mycket positiv feedback, säger Alexandra Björk, vd på Venture Cup.

Skicka positiva signaler

Just nu samlas och utvärderas samtliga idéer som på olika sätt ska kunna hjälpa i rådande situation. Bland annat ska den nya plattformen ge möjlighet till att nå ut till aktörer som kan bidra till att förverkliga enskilda idéer. Venture Cup har lanserat det nya formatet tillsammans med Almi Väst, Umeå kommun, SEB, Delphi, High Five, Win Guard och Chalmers Ventures. – Vi vill visa på hjälp, stöd, vägledning och samtidigt skicka positiva signaler. Det absolut mest värdefulla är processen och nätverket man kan skapa sig genom vår plattform, chansen att få prata och få kontakt, säger Alexandra Björk. Enligt henne kom idén till att starta Corona Cup från att skifta fokus från ett samhälle i panik till att vara lösningsorienterad.

Skifta fokus med hjälp av synergier

Plattformen ska allaredan ha blivit en mötesplats för synergieffekter och framtida projekt på olika nivåer. – Det har i alla fall blivit initiala samarbeten och projekt som förhoppningsvis redan innan hösten kan landa i någonting konkret. Det mest konkreta samarbete har skapats i regionen Stockholm. Där har vi en dialog med Stockholm Stad med ett projektformat och ett flertal olika frågeställningar, förklarar hon. I intervjun med Brave New Business konstaterar Alexandra Björk tre ändamål bakom initiativet: att driva fram nya affärsmodeller som är anpassade efter de nya förutsättningarna, att skapa nya företag för de som har blivit av med sina jobb och att teama upp olika aktörer som kan hjälpa varandra.

Hjälpa varandra med framtida affärsidéer

I framtiden ska plattformen fördjupa dialogen med olika samhällsaktörer och organisatörer. – Nästa steg är att nischa in olika problemlösningar och kategorisera det på olika sätt för att jobba åt olika branscher eller regioner. Var nånstans kan vi göra en konkret nyttja? Vi vill verka där konsekvenserna av pandemin uppstår på olika sätt i samhället och jobba mer efter beställning, förklarar hon. Vilka tips skulle du ge unga innovatörer i en tid av ekonomisk kris? – Det låter klyschigt men det man får tänka på är att det är nu det bör vara som tuffast. Det man klarar nu kommer att bli så mycket enklare i en vanlig tid. Situationen har lett till en annan förstöelse för att testa sig fram och testa nytt. Det är nu mer än någonsin som man kan vara modig, säger Alexandra Björk. – Dessutom finns det mycket tillgång till kunskap och hjälp just nu. Nu är alla mer mottagliga för innovativa idéer och det går att hitta möjligheter som vanligtvis inte finns. Många organisationer är mer öppna. Krisen gör folk och organisationer ängsliga men också öppna för förändring, sammanfattar hon.
Fyra unga entreprenörer från Stockholm har skapat och utvecklat ett naturligt tvättmedel baserat på den svenska hästkastanjen. Deras innovativa idé har kammat hem första pris i tre av Ung Företagsamhets tävlingskategorier. William Linné, Leo Righetti, Fredrik Degen och Axel McCarthy är entreprenörerna bakom det innovativa tvättmedlet. Tillsammans driver de Neptun UF. Under UF-året har de gått från noll kunskap till experter inom ämnet naturliga tvättmedel. – Vi har utvecklat vår produkt från grunden och under tre månaders tid fick vi testa oss fram till en produkt med rätt konsistens, hållbarhet och koncentration, säger företagets vd William Linné. Bland research och husmorsknep hittade de så kallade tvättnötter med samma egenskaper som det tvättmedel de själva ville ta fram. Nötterna innehöll nämligen naturens egna tvättmedel, Saponin, men de fraktades hela vägen från Indien och tappade där med en del i hållbarhetsvisionen. Slutligen kom de fram till att hästkastanjen, som är välutbredd i Sverige, innehåller samma ämne och därför skulle kunna användas på samma sätt.

Med hållbarhet i fokus

Affärsidén bygger på tre punkter, att bidra till renare vatten, renare kläder och ett renare samvete för konsumenten. Tvättmedlet är 100 procent naturligt och utvunnet ur kastanjer. Alla restprodukter komposteras och kastanjeträdet går att skörda om och om igen. Inte nog med att tvättmedlet är hållbart är råvaran en bidragande faktor för en bättre miljö. Kastanjeträden hjälper nämligen till att binda koldioxid i luften. – Vi skapar bättre förutsättningar för klimatet över hela världen eftersom hästkastanjen är en kastanjart utbredd över hela världen. Därmed är vårt tvättmedel inte bara en klimatsmart lösning för vattenmiljön utan också för att det kan produceras lokalt i hela världen, förklarar vd William.

Prisbelönt innovation

Under den regionala UF-tävlingen tog de unga entreprenörerna hem första pris i tre kategorier, årets innovation, årets vara och årets monter. Deras tre förstaplaceringar gav dem också en biljett till SM som anordnades under tisdagen. Där fick de ta emot FedEx Acess Award. Entreprenörerna har planer på att sadla om sitt företag från UF-företag till aktiebolag inom en snar framtid. Och de känner sig redo att låta varumärket växa sig ännu starkare på marknaden. – Vi är redan etablerade i Sverige och har ett samarbete med flera livsmedelsbutiker. Till en början ser vi fram emot att bli ännu starkare på vår nationella marknad men vi har planer på att etablera oss bland annat i länder där vi vet att vattenmiljön inte håller vår svenska standard, avslutar han.

Tvätta kläderna med kastanj

Fyra unga entreprenörer från Stockholm har skapat och utvecklat ett naturligt tvättmedel baserat på den svenska hästkastanjen. Deras innovativa idé har kammat hem första pris i tre av Ung Företagsamhets tävlingskategorie...

Läs hela artikeln

Brave New Business letar modiga entreprenörer

Vi letar efter dig som aldrig ger upp, som vågar sticka ut hakan, som tänker annorlunda och som vågar utmana sig själv och sin bransch. Har du en spännande idé som du skulle vilja få publicerad eller känner du kanske en modig innovatör? Tipsa oss!


Vi använder egna cookies och cookies från tredje part för att förbättra din navigeringsupplevelse. Fortsätter du att surfa vidare innerbär det att du accepterar användningen av dessa cookies. Du hittar mer information i våra villkor för cookies.