Industripodden är en satsning av tre kvinnliga ingenjörer, Louise Wohrne, Maija Bigestans och Elin Li, alla med ingenjörsexamen och erfarenheter från svensk industri. Podden började som ett bollplank för tankar kring hur det är att jobba inom industrin, idag tar den ett större grepp kring inkludering och mångfald i flera branscher.
Industripodden startades som ett sätt att diskutera utmaningar kvinnor kan möta i sin vardag på olika industriarbetsplatser. Trion bakom podden brinner för jämställdhet i samhället. De hoppas att fler kvinnor ska se ingenjörskarriär och arbete inom industrin som en spännande möjlighet.
– Det är fortfarande endast 21% kvinnor i ledningen i industrin (Källa: AllBright 2020) vilket betyder att svensk industri går miste om viktig kompetens. Är branschen intresserad av innovation, konkurrenskraft, kompetensförsörjning och lönsamhet är mångfald och inkludering viktigt, säger Maija Bigestans.
Industripoddens syfte är att utmana branschen och sig själva kring frågor om jämställdhet, och diskutera dessa frågor på ett lösningsorienterat sätt.
Skapa diskussion och förbättra arbetsvillkoren
– Vi ser att både kvinnor och män som lyssnar vågar diskutera frågorna med oss och andra i sin vardag. Det ser vi som ett tecken på att de tar till sig ämnena vi pratar om, fortsätter Maija Bigestans.
Både unga kvinnor och män i maktpositioner har hört av sig till deras podd. Kvinnor som känner igen sig i problematiken och män som vill vara med och påverka i frågorna. Ett resultat som tyder på att fler är villiga att hitta en lösning på problematiken.
Poddskaparnas upplevelse av industrin är att det behövs strategier och fokuserat arbete för att öka mångfald och inkludering på arbetsplatserna. Kvinnor ska slippa vara bättre än männen på liknande positioner för att ges samma möjligheter.
”Rekrytera inte din spegelbild”
Brave New Business frågade Industripodden vad de tycker att män i mansdominerade branscher borde tänka på för att bli bättre på att inkludera kvinnor. Rekrytering visar sig vara en central aspekt i debatten.
– Det tar kraft och energi att vara i minoritet, oavsett om det är medvetet eller inte så kan det ta på orken att vara “den enda kvinnan” och alltid få representera sin grupp, tänk på det och hjälp till att utmana normen, säger Elin Li.
– Rekrytera inte din spegelbild. Om spegelbilden alltid passar bäst för arbetet bör du våga ifrågasätta varför, avslutar Louise Wohrne.