När jag berättar för personer jag träffar att jag jobbar som teknikbloggare brukar många sjunka ihop lite och snabbt säga något i stil med att ”jag är så oteknisk” eller ”jaha teknik, då ska jag tipsa min son/man/pappa om din blogg”. Då brukar jag skynda mig att säga att det ju är för just dig jag skriver. För teknik ska inte behöva vara något krångligt och svårt. Teknik är verktyg som vi alla ska kunna använda för att förverkliga idéerna vi brinner för, effektivisera våra liv och bygga en bättre framtid.
Det finns tyvärr många stereotyper kring teknik och det sätter idag en stor stoppkloss för den innovation och utveckling som vi så desperat behöver. Nya idéer behövs för att lösa de problem och utmaningar vi står inför med klimatförändringar och hur vi ska skapa en hållbar framtid. Många tänker att revolutionerande teknik handlar om stora och avancerade uppfinningar som kräver miljoner i riskkapital för att förverkliga. Men ofta så finns det stora också i det lilla!
Det kanske inte är den flashigaste eller mest prestigefyllda teknikprylen som en rymdraket, elbil eller avancerad robot utan något litet, enkelt och vardagligt som har den största påverkan!
Som svenska företaget Altered och deras ”Extreme water saving nozzle”, ett munstycke du sätter på din vattenkran som gör att du sparar 98 % av vattnet, utan att förlora funktion. Det tar en minut att installera och kostar under 300 spänn. Om alla i Sverige skulle minska sin vattenförbrukning med 98 % så skulle det ju ha en enorm påverkan på helheten! Munstycken till vattenkranar kanske inte låter så spännande men det är just den typen av små lösningar som har potential att göra stor skillnad.
Läs mer om hur Altereds företagsresa började i Brave New Business artikel.
Det brittiska företaget Deciwatt tog sig under 2000-talet an utmaningen att ta elektriskt ljus till familjer i utvecklingsländer som saknar utbyggt elnät. Elektriskt ljus förlänger tiden som barn kan göra läxor och som man kan laga mat, jobba och umgås. Att inte behöva bränna olja eller elda sparar dessutom resurser, minskar utsläpp och förbättrar luften i hemmet. Elektriskt ljus är helt enkelt en viktig sak för att utvecklingsländer ska kunna utvecklas.
Företagets första uppfinning var GravityLight, en lampa som fick sin el från en tyngd (t.ex. en påse med stenar) som drog ett snöre ned mot marken. Samma teknik som i ett gammalt väggur! Med tiden så började familjernas behov förändras, fler behöver idag tillräckligt med kraft för att både driva en lampa och ladda ett mobilbatteri. Detta ledde företaget till att sluta tillverka GravityLight och istället utveckla NowLight som du laddar upp genom att dra i en rem. När du dragit i remmen i en minut kan du driva en lampa i två timmar eller ladda en mobil för ett 15 minuters samtal.
Innovatören och startup-grundaren Nzambi Matee från Nairobi är bara 29 år men driver redan det spännande företaget Gjenge Makers som tillverkar ett billigt byggmaterial av återvunnen plast och sand. Materialen pressas ihop till lätta byggblock som är starkare än betongmaterial. Så inte bara har hon hittat ett sätt att göra något av all denna plast som genereras och slängs dagligen i världen, hon har även uppfunnit ett material som kan förbättra infrastrukturen i hennes hemland. En solklar win-win!
Jag tror att om fler kunde sluta se teknik som något stort och svårt så skulle vi också få fram fler sådana här idéer. För dessa idéer kommer från personer som struntar i vad som är den häftigaste, senaste tekniken eller att få in miljoner i riskkapital i Silicon Vallen. Det är istället personer som ser de stora möjligheterna i små förändringar, som fokuserar på att lösa verkliga problem och som gräver där de står.
Undrar vilka spännande innovativa lösningar vi skulle få fram om äldre på landsbygden började utveckla egna lösningar med hjälp av teknik? Eller undersköterskor, socionomer och lärare? Det är den framtid jag drömmer om!
~ Teknikhälsningar från Elin.
Elin Häggberg är teknikjournalist och driver bloggen Teknifik. Hon föreläser om teknik, digitalisering och framtid för att fler ska få en roligare och enklare digital vardag.