Urea är den vanligaste formen av konstgödsel och utvinns idag ur naturgas. Med ny forskning från metallforskningsinstitutet Swerim tros stålindustrins överskottsgas kunna generera stora mängder cirkulärt konstgödsel. Forskningsprojektet, Initiate, är EU-finansierat och startade i november 2020.
Varje år används 55 ton konstgödsel i världen. Men den siffran väntas stiga säger Paul Cobden, teknisk expert i forskningsprojektet Initiate, i en intervju med Industrinyheter. Med dagens etablerade teknik utvinns konstgödsel främst ur den fossila råvaran naturgas. Syftet med Initiate är att med hjälp av ny teknik påverka branschen i en hållbar riktning.
– Tanken med Initiate är att vi ska kunna utvinna urea cirkulärt från överskottsgas från stålindustrin. Det skulle innebära en 40 procentig minskning av dagens koldioxidavtryck i samband med urea-produktion, säger Paul Cobden, till Industrinyheter.
150 kilo i timmen
För att lyckas med forskningen ska Initiate ta hand om överskottsgas från ståltillverkaren SSAB. Överskottet ska transporteras via en 900 meter lång gasledning mellan fabriken och Swerims foskningsanläggning.
– När projektet är fullt utbyggt är hypotesen att vi ur 400 kubikmeter LD-gas från stålverket ska producera tillräckligt med ammoniak och koldioxid för att kunna producera 150 kg urea per timme, säger Paul Cobden.
Men innan projektet är fulländat väntas tre år av utveckling. Under 2021 tar projektet grepp om design och planering för att under nästkommande år fokusera på byggnadskonstruktionen. Själva försökskampanjen väntas ta sin början först 2023 och det långsiktiga målet med Initiate är en fullskalig industriell produktion år 2030.