Att vilja bidra till en förnybar värld genom att ändra sättet som företag använder energi på kan låta naivt. Framförallt när det kommer från en 27-åring. Men med en allt-är-möjligt-inställning, en unik algoritm och kompisen Linus Werner i bagaget, grundade Hugo Larsson företaget Save by Solar, som på bara tre år har vuxit till ett multimiljonföretag.
Det hela började 2008 när Hugo Larsson studerade teknik och miljö på gymnasiet i Borås.Han hade en inspirerande lärare vars brinnande passion för miljö smittade av sig. När han kombinerade sina intressen för business och miljö fick han sin första affärsidé: Ett sällskapsspel som lär ut kunskap om miljövänliga investeringar.
– Det påminde lite om Monopol där spelet gick ut på att minska koldioxidutsläppför staden. Det gjorde man genom att tjäna ihop pengar och investera i sol-, vind- och vattenkraft. Sol var det dyraste men det som räddade staden bäst. Det var då jag blev intresserad av solenergi på riktigt, säger Hugo.
Kompisen Linus Werner delade Hugos intresse. Tillsammans började de undersöka hur de skulle kunna förändra dagens infrastruktur till det mer miljövänliga utan att förändra sättet vi lever på. Linus höll samtidigt på med ett exjobb om solceller på bostadsfastigheter och insåg då den enorma möjligheten för solceller på kommersiella fastigheter.
– Vi kände direkt att vi ville satsa, och vi ville satsa stort. För att verkligen kunna göra skillnad i världen behövde vi få med oss de riktigt stora jättarna, med rejäla takytor och hög elförbrukning dagtid. En marknad som fortfarande verkade ganska orörd. Vi blev såklart nyfikna på varför ingen hade gjort det här redan och började fråga runt, berättar Hugo.
Ganska snabbt hade de sitt svar. Vart de än gick haglade svordomar, suck och stön. Mellan svordomarna lyckades de förstå att solcellsanläggningar uppfattades som alldeles för komplexa, dyra och administrativt tidskrävande. Utifrån den här enorma irritationen började de forma sin första affärsmodell och 2014 startade de sitt bolag. Ett år och cirka 20 affärsmodeller senare fick de sin första kund. Och med en unik algoritm – ett resultat från Linus Werners examensarbete – som hemligt vapen kändes detta som bara början på Save by Solars framgångssaga.
– Själva solcellsinstallationen är standardiserad, det unika i algoritmen ligger i hur vi beräknar och följer upp för att optimera solcellsinvestering. Det blir mer lönsamt att matcha solcellanläggningen med elkonsumtionen i fastigheten för att få så hög avkastning på investeringen som möjligt. Bara för att du till exempel har ett tak på 10 000 kvadratmeter betyder inte det att du behöver solceller på lika stor yta. Om du kan använda solelen direkt när den produceras, istället för att få ett överskott som du behöver sälja, blir kalkylen 60–70 procent bättre, avslutar Hugo.
Vi på Brave New Business och Gnosjö Automatsvarvning gillar förnybara energikällor. All el som vi förbrukar kommer från sol-, vind- och vattenkraft. Sedan ett år tillbaka har vi bland annat installerat 102 solpaneler på vårt tak och inom kort kommer vi att fylla ytterligare 6 000 kvadratmeter. Något vi har strävat efter från första början och en vision som vi är väldigt glada över att äntligen kunna genomföra fullt ut.