Efter att ha skrivit om förpackningsmaterial av svamp riktar vi nu fokus mot byggsektorn, som är nästa bransch med ett nytt material av just svamp. Med egenskaper som självläkande och biologiskt nedbrytbart öppnar mycelium dörrarna till en mer hållbar och miljövänlig framtid inom byggbranschen.
Byggsektorn orsakar en stor del av världens föroreningar och koldioxidutsläpp. För att minska dessa negativa effekter behövs det hållbara alternativ till traditionella byggmaterial. Ett intressant alternativ är mycelium, ett nätverk av svampliknande trådar som kan användas som byggmaterial.
Mycelium har redan använts för att tillverka hållbara förpackningar och har visat sig vara en lovande kandidat inom arkitektur. Materialet är levande, självläkande och komposterbart, och genom att packa mycelium i former kan det användas för att skapa organiska tegelstenar.
Symbiocene Living from PLP Architecture on Vimeo.
Forskare och arkitekter har även utforskat möjligheten att använda mycelium för att bygga biologiska bostäder i rymden. Förutom att de myceliumbaserade produkter är förnybara och biologiskt nedbrytbara har de även utmärkta isoleringsegenskaper samt hög brandbeständighet.
Londonbaserade arkitektbyrån PLP Architecture har med sin experimentverkstad PLP Labs tagit ledningen inom användningen av mycelium i byggbranschen. De har nyligen presenterat modulära byggblock av mycelium och undersöker möjligheten att skapa starkare strukturer som kan bära mer vikt.
PLP Labs undersöker också idén om ”grow-at-home”-kit som kan användas för att skapa anpassade strukturer.
Relaterade artiklar
Ukrainsk startup skapar biologiskt nedbrytbart alternativ till polystyren av svampar