Plast kan vara ett klimathot. Samtidigt är det mer eller mindre nödvändigt för att minska matavfall. Nu ska ett svenskt företag ta fram en biobaserad produkt, närmare bestämt en spray, som förlänger hållbarheten för frukt och grönsaker – helt utan plast.
I takt med att medvetenheten om plastens hot mot klimatet ökar kanske du har funderat över varför frukt och grönt ofta kommer i plastförpackningar. Anledningen till att frukt och grönt plastas in är för att förlänga hållbarheten. Nu har det svenska bolaget Saveggy, baserat i Lund, hittat ett biologiskt alternativ till plastfilmen som finns runt tillexempel gurkor.
Idag blir 45 procent av all frukt och alla grönsaker till avfall. Bolaget vill vara med och minska den siffran med sin nya produkt. Produkten som är en slags biologisk spray varken syns, känns, luktar eller smakar när den appliceras på frukt och grönsaker. Produkten är helt biologisk, ätbar och tagen direkt ur naturen utan att bidra till nytt avfall.
Saveggy menar att deras spray ökar hållbarheten i stort eftersom det behövs odlas mindre frukt och grönt, krävs färre transporter och minskade antal lager. Det skulle i längden innebära en energibesparing i hela värdekedjan om det går som bolaget önskar. Man har precis genomfört en investeringsrunda för att kunna fortsätta utveckla produkten och så småningom låta den nå marknaden.
Läs fler nyheter från Brave New Business
Ny teknik lever sällan upp till förväntningarna – vilket är jättebra!