Återvunna kaffekoppar av kaffesump

Nu kan du dricka kaffe ur en kopp gjord av kaffe. Koppen doftar dessutom kaffe vilket tar upplevelsen till en helt annan dimension. Mycket mer mind-blowing än så blir det knappast.

Det är start-up företaget Kaffeeform från Berlin som sedan 2015 har gjort kaffekoppar från återvunnen kaffesump. Med hjälp av cyklistbud hämtar företaget upp kaffesump från caféer runtomkring Berlin för att skapa dessa miljövänliga muggar.

Den uppsamlade sumpen sorteras och rengörs sedan av företaget. Därefter transporteras det till en annan anläggning där det torkas och blandas med växtfibrer, björkfrön och naturliga hartser. När den nya massan blandats ihop formas den under värme och tryck. Det tar drygt 14 dl kaffesump att producera en espressokopp med tillhörande tallrik. Det resulterar i en slutprodukt som består till 40 % av kaffesump och är 100 % biologiskt nedbrytbar. Förutom att kopparna är slitstarkta och lätta har de en mild doft av kaffe vilket är lätt att förstå.

Sortimentet omfattar koppar i olika storlekar för att passa de vanligaste kaffedryckerna såsom espresso, cappuccino och kaffe latte, men finns framförallt som take-away mugg. Tyskland är nämligen ett av de länder i Europa som konsumerar mest kaffe och engångsmuggar. I genomsnitt går det åt nästan 6,5 kg kaffebönor per person varje år och ca 99 % av engångsmuggarna i antingen plast eller papper hamnar i papperskorgen. Det kan ta över 20 år för sådana take-away muggar att brytas ner, så genom deras innovation kan företaget inte bara tackla ett utan två problem – kaffesump och engångsmuggar.

Kaffeeforms koppar och muggar används på 20 caféer i Berlin och på över 150 ställen i övriga Europa. Men företaget tänker inte nöja sig med enbart kaffekoppar. Drömmen är att en dag kunna forma kaffesump till livsstilsprodukter och till och med möbler. Brave New Business fortsätter följa företaget med spänning.

Brave news
Nu finns Sveriges första avfallsbaserade och 3D-printade kaffebar. Kaffebaren som enbart är tillverkad i återvunna material står på en ICA-butik i skidorten Sälen, bakom konceptet står kaffetillverkaren Löfbergs. Den återvunna kaffebaren ska visa på möjligheter till att minska påverkan på miljön och klimatet. Med återvunna material som till exempel kaffebönans silverhinna och påsarna som råkaffet levereras i samt drygt ett halvårs utvecklingsarbete har man nu lyckats producera den första hållbara kaffebaren.

Lyfta cirkulär ekonomi

Kaffetillverkarens mål är att inte orsaka nytt avfall och samtidigt lyfta cirkulära affärsidéer. – Idag betalar många för att bli av med sitt avfall, kan vi istället använda avfallet som råmaterial till nya produkter får det plötsligt ett värde vilket är en förutsättning och viktig drivkraft i den cirkulära ekonomin, säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs i ett pressmeddelande.

3D-skrivare som hållbart alternativ

Det var i ett samarbete med Sculpture som den 3D-printade kaffebaren i återvunnet avfall togs fram. – Materialframställningen har varit den stora utmaningen, men nu har vi hittat en sammansättning som gör att vi kan printa produkter som sticker ut designmässigt och som inte behöver kosta mer än dagens lösningar, säger Glenn Mattsing, vd på Sculpture, i samma pressmeddelande. Att tillverka produkter i en 3D-skrivare är enligt honom ett miljömässigt hållbart och ett effektivt tillverkningsalternativ som också bidrar till minskade transporter. Produktionen behöver bara en digital ritning och en 3D-skrivare. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=KsPK8hLO18k&feature=emb_title[/embed] Kaffedoften har lockat till sig många nyfikna besökare på ICA-butiken i Sälen. Enligt uppgifter från butikschefen ska kaffebaren också ha bidragit till diskussioner kring hållbarhet och miljö.

Kaffebar av kaffesump

Nu finns Sveriges första avfallsbaserade och 3D-printade kaffebar. Kaffebaren som enbart är tillverkad i återvunna material står på en ICA-butik i skidorten Sälen, bakom konceptet står kaffetillverkaren Löfbergs.

De...

Läs hela artikeln
I ett nytt forskningsprojekt har Qinye Bao, professor vid East China Normal University, lyckats öka effektiviteten hos solceller med samma ämne som gör chilipeppar hett. Kapsaicin heter ämnet som gör chilli kryddstarkt i smaken. Den kinesiska forskaren Qinye Bao upptäckte nu att samma ämne kan användas för att öka effektiviteten hos en viss typ av så kallade perovskitsolceller. Tidningen Forskning & Fransteg var först med att publicera nyheten.

Rekordökning för materialtypen

Materialet som det rör sig om är en enklare form av perovskit som vanligtvis dras med effektivitetsförluster på grund av materialorenheter. För att minska dessa orenheter tillsatte Qinye Bao, tidigare verksam vid Linköpings universitet, ämnet kapsaicin vid tillverkningen. Resultatet blev att effektiviteten ökade från drygt 19 till nästan 22 procent, vilket är rekord för denna typ av solcell. Enligt forskningsresultaten fick materialet dessutom en bättre elektronledande förmåga.

Brave New Business letar modiga entreprenörer

Vi letar efter dig som aldrig ger upp, som vågar sticka ut hakan, som tänker annorlunda och som vågar utmana sig själv och sin bransch. Har du en spännande idé som du skulle vilja få publicerad eller känner du kanske en modig innovatör? Tipsa oss!


Vi använder egna cookies och cookies från tredje part för att förbättra din navigeringsupplevelse. Fortsätter du att surfa vidare innerbär det att du accepterar användningen av dessa cookies. Du hittar mer information i våra villkor för cookies.