Idag importeras det ca. 40 miljoner skor till Sverige årligen. Nu vill man genom återvunna textiler och 3D-printing producera hållbara skor i samma land som konsumenterna..
Idag produceras majoriteten av våra skor och kläder i Ostasien. Inte nog med att produktionen kräver mycket resurser så flygs också den färdiga produkten vidare ut i världen och bidrar därmed till ett stort koldioxidavtryck.
Det svenska start-up företaget The Sole Theory vill nu ändra på produktions- och konsumtionsmönster och tillverka hållbara produkter där de ska användas. Deras resurssnåla metod handlar om att 3D-printa nya skor av återvunna textiler. Enligt beräkningar ska metoden bidra till att minska miljöbelastningen med närmare 95 procent per sko.
Projektet är ett av de första att testa 3D-printing för hållbar produktion av textilprodukter. Inte nog med att återvunna textiler är bra för miljön så blir dessutom komponenterna i slutprodukten färre och därmed enklare att återvinna när livslängden är slut. Om en sko idag innehåller mellan 20–30 komponenter skulle en 3D-printad sko bara innehålla 2–3.
Idag innefattar tillverkningen bara enklare sandaler men framåt menar företaget att det kommer gå att producera även mer avancerade skor. Ett sådant exempel är sneakers som genom kroppsscanning ska gå att individanpassa för att ge en perfekt passform.
Läs fler nyheter från Brave New Business
Veganska skor tillverkade av äpplen