Enligt Raul Carlsson, forskare på RISE, behöver man antingen vara galet fantasifull eller tillräckligt utbildad för att våga satsa på något som alla andra ser som omöjligt.
– Jag är nog 50/50 haha. Tvärvetenskap, och att man förstår hur man håller sig disciplinerad inom vetenskaperna, är väldigt viktigt såklart men det är minst lika viktigt att man vågar testa något som kanske inte funkar. Och så måste man vara ödmjuk inför utmaningen, ifall det inte går.
Kombinationen galen fantasi och kunskap har han använt mycket under sitt senaste projekt: att forska i hur framtidens metaller ska kunna ha ”känslor”. Efter tre års forskning har de lyckats sätta in sensorer, eller nerver som han kallar det, i exempelvis gjutgods så att metallen kan känna av vibrationer, och senare antagligen också värme. Målet är även att metallen ska kunna bidra till att lösa olika dilemman och att större system såsom en hel infrastruktur ska kunna ”meddela” underhållsbehov och slitage i god tid.
– Jag tycker bäst om att jobba på att möjliggöra saker som inte har någon lösning ännu. Om problemet först verkar stökigt, desto roligare utmaning är det. När man har börjat reda ut något som först var riktigt komplext eller svårt, då är det som roligast.
På frågan om han har några tips till 15-åriga Raul skrattar han och säger:
– Oj, det var en helt annan kille. Jag hade dåliga skolresultat och var osäker på om mitt sätt att fantisera och tänka var rätt. Jag hade nog behövt veta att man inte alltid behöver ta ett smalt beslut om sin framtid. För min del har framförallt tvärvetenskaperna blivit min hemmaplan, men jag hade säkert kunnat nå dit på flera olika sätt.
Läs mer om RISE och deras modiga projekt här.