Apelsinerna i Sevilla, Spanien, är för bittra för att ätas. Nu verkar de ha funnit sitt kall – att generera elektricitet i staden.
Sevilla i Spanien är mest känd för flamenco, tjurfäktning och för att vara Europas främsta stad för apelsinproduktion. Smaken på apelsinerna har dock jämförts med en citron som fortfarande har skalet på. De flesta blir därför liggandes på gatorna. Nu har staden infört ett pilotprogram för att producera el genom att använda metanen som frigörs när apelsinerna jäser.
Det samlas in cirka 5,7 miljoner kilo fallfrukt från stadens 48 000 träd varje år. Tack vare pilotprojektet med EMASESA, Sevillas vattenförsörjnings- och sanitetsavdelning, kommer apelsinerna nu gå igenom en juiceutvinningsprocess för generering av el.
Elen kommer till en början att driva avdelningens största vattenreningsverk, men tester har visat att 1000 kg frukt producerar cirka 50 kWh vilket är tillräckligt för fem hem under en hel dag. Om alla stadens apelsiner användes kan elen räcka till närmre 73 000 hem.
Resten av frukten, inklusive skalet, kommer att användas som gödsel eller kompost.