Alla levande celler är uppbyggda av protein. Protein är också en viktig byggsten i många läkemedel. Desto fler proteiner att välja mellan, desto fler tillämpningsområden. Nu har forskare på b.la. Chalmers hittat ett sätt att med hjälp av AI generera syntetiska proteiner.
Många av dagens läkemedel, allt från insulin för diabetiker till medicin för cancerbehandlingar, bygger på proteiner. För att hitta nya läkemedel pågår omfattande forskning kring att ta fram syntetiska alternativ med speciella egenskaper. Nu har Chalmers, tillsammans med Vilnius University Life Sciences Centre i Litauen och biotechföretaget Biomatters Designs, hittat ett sätt att låta AI skapa proteiner.
Ett vanligt sätt att hitta nya syntetiska proteiner är att tillsätta protein i slumpmässiga mutationer och hoppas att dessa fungerar för ändamålet. Dock är tillvägagångssättet osäkert och mutationerna kan lika väl bli bra som icke användningsbara. Detta sätt att ta fram nya proteiner är både tidskrävande och dyrt.
Med den nya metoden minskar processtiden till bara några veckor. För att skapa proteinet har forskarna använt sig av AI-tekniken ”generative deep learning approach”. Tekniken samlar en stor mängd data om välstuderade proteiner som AI sedan får bearbeta. När programmet har analyserat datan skapas det nya syntetiska proteiner. Dessa jämförs sedan med redan existerande proteiner. När AI:n inte längre kan se någon skillnad på de syntetiska och de redan existerande proteinerna testas de i verkliga experiment.
Läs Brave New Business tidigare artiklar om AI
AI som ska revolutionera materialforskning