Rawstraw tog sig hela vägen från Höllviken i Skåne till SM i Ung Företagsamhet i Stockholm och vidare till EM i Frankrike med sina hållbara sugrör. Brave New Business träffade gänget innan EM för ett år sedan och har nu träffat dem igen för att ta reda på vad som hände sen.
Till en början var det fem drivna gymnasieelever från Skåne som drev Rawstraw framåt. Idag är det Elise Lindow och Josephine Daly-Tempelaar som med passion driver sitt företag vidare. Affärsidén är den samma som när Brave New Business träffade gänget för ett år sedan. Hållbara sugrör utvunna ur råghalm.
– Vi har sett hur mycket engångsartiklar i plast som slängs dagligen inom restaurangbranschen. Vi kände oss redo att anta utmaningen och skapa ett hållbart alternativ till en av de stora bovarna, plastsugrören, säger Elise.
Att hitta ett hållbart sätt att producera sina sugrör var en lång process, tills de en dag insåg att lösningen växte precis utanför deras fönster. De skånska fälten var fulla av råghalm.
Med visionen att växa
Hittills har Rawstraw främst jobbat mot den svenska marknaden för att etablera sitt varumärke lokalt. Marknaden för sugrör är under stora förändringar, dels på grund av EU-lagstiftningen som träder i kraft vid årsskiftet 20/21 och som förbjuder försäljning av engångsartiklar i plast. Men samtidigt som marknaden öppnar för Rawstraw är deras målgrupp, restauranger, ännu inte är vana vid den prislapp som blir aktuell för alternativen till plastsugrör.
– Vi blev nyligen nominerade till ”Årets Bästa produkt” så nog finns det hopp om en ljus framtid för företaget, fortsätter Elise.
Utmaningarna för de båda företagarna har sedan starten 2018 varit många. Inte minst den rådande pandemi som drabbat restaurangbranschen hårt. Men trots en sviktande marknad har Rawstraw siktet inställt på att växa.
– Vår dröm är att växa både marknadsmässigt och internt i bolaget. Jag hoppas att vi kommer kunna anställa nytänkande och drivna medarbetare i vårt team och att vi ska lyckas utöka vårt sortiment, säger Elise.
Hållbarhet genomsyrar hela företaget
När företaget grundades var hållbarhet kärnvärdet. Till en början klipptes, kokades och paketerades alla sugrör för hand av företagarna själva. Idag har de valt att förlägga hela sin tillverkningsprocess på Ringsjöanstalten i Eslöv. Där klipps, kokas och paketeras sugrören hos en Kriminalvårdsanstalt för kvinnor.
– Vi är supernöjda med samarbetet. Det funkar smidigt för oss samtidigt som vi får en möjlighet att bidra till klienternas arbetslivserfarenhet och därigenom också bidra till den sociala hållbarheten i vårt samhälle, säger Elise.
Elise berättar för Brave New Business att EM i Ung Företagsamhet är en stor anledning till att dem kommit så långt på sin resa. Hon menar att tävlingen gav erfarenheter som har hjälpt till i utvecklingen av både företaget och teamet.
– Under EM fick jag verkligen lära mig att vända ut och in på företaget för att kunna presentera vårt kärnvärde. Tävlingen lärde mig att känna mig bekväm i min roll som företagare och att kunna vara stolt över mitt företag och det vi har åstadkommit, avslutar Elise.