Gunnar Kristiansen är en av årets deltagare i Draknästet. Med sina 90 år i bagaget är det inte första gången han kommit på en egen uppfinning. Blott 13 år gammal satte han ihop en egen cykel och på Ingvar Kamprads vis har han både byggt båtar och skrivit egna instruktionsmanualer därtill.
I tv-rutan under årets upplaga av Draknästet visade Gunnar Kristiansen upp en spänstig liten gummibygel som fäster perfekt runt en cylinder. Och användningsområdena för den lilla detaljen är flera. Främst är den ett hjälpmedel för att obemärkt kunna ta med sig skohornet på kryckan. Men den har också blivit en hållare för att diskborsten ska vara torr och ren. En till synes enkel produkt, men som enligt Gunnar själv löser ett stort vardagligt problem för många äldre.
Anledningen till att produkten uppfanns tar oss tillbaka till år 1987. Gunnar hade precis lagat taket på sin lada och skulle bara kliva upp på stegen för att hämta ned det sista verktyget. Men morgonen var daggig och stegen hal så han föll bakåt och landande på ryggen. Sedan dess har han haft svårt att böja sig framåt.
Det var under båtmässan i Göteborg som det slog honom hur den lilla gummibygeln skulle kunna bli revolutionerande för människor i hans sits. På mässan är det nämligen inte tillåtet att gå ombord med skor. Skorna måste antingen tas av eller träs i plastskydd. Med sin skadade rygg kunde Gunnar varken lösa det ena eller det andra på egen hand. Han skulle helt enkelt behövt en uppfinning som obemärkt låtit honom ta med sig ett skohorn var han än befann sig.
– Att komma fram till själva lösningen var en hel del tänkande och oändligt många olika förslag. Innan jag kommit på tanken om bygeln funderade jag på olika sätt att fästa skohornet utmed kroppen. Alla mina prototyper testkörde jag i en 3D-skrivare innan jag tillverkade gummibygeln i en riktig tillverkningsprocess så som den ser ut idag, säger Gunnar.
För att ta sin idé ut på marknaden sökte Gunnar kapital hos drakarna i Draknästet och han gjorde minst sagt succé. Han är nämligen den första någonsin som fått med sig ett par Drakar att investera utan att begära någon andel i bolaget. Gunnar beskriver upplevelsen i Draknästet som en av de viktigaste och lyckligaste stunderna i livet. Lanseringen av produkten är precis i sin början och det har varit en lång resa att ta sig ut på marknaden.
– Lanseringen har varit det svåra för min del. Jag tar ofta med mig produkten för att visa upp den, och en läkare som jag varit i kontakt med menar att alla med ryggproblem borde äga en. Jag brukar dela ut den på platser där jag är för att kunna göra min egen marknadsundersökning. Nu, efter min medverkan i Draknästet, ska jag lägga extra krut på marknadsföring.
Och brist på drivkraft finns det inte. Trots att Gunnar är 90 år fyllda har han fyra nya idéer på gång. Däribland finns ett smart tryckförband för handflatan, ett skohorn som låter dig ta av stödstrumporna på tio sekunder samt ett projekt han valt att kalla ”Lyftågå” som är en produkt för att motverka lyftskador. Men en entreprenör har han varit mycket längre än så.
Blott 13 år gammal hittade Gunnar en skrotcykel i två delar som han bestämde sig för att laga. Men några reservdelar fanns inte och familjen hade inte råd att köpa fina verktyg. Så han hittade ett eget sätt att nita ihop ramen och tog vad han hade hemma för att reparera däcken. Med hjälp av ett grovt rep inrullat i ett lager tidning som han sedan tryckte in i däcken tog han sig tre kilometer till och från skolan varje dag.
– Jag blev antagligen entreprenör redan då, år 1940. På den tiden bodde jag i Norge tillsammans med min familj. På grund av kriget fanns det inte så mycket till övers, varken pengar eller mat. Så pengar till någon cykel var det inte tal om. Men ända sedan dess har jag tagit med mig viljan att lösa problem på egen hand och det gör jag än idag.
I ledande roller på både Volvo och Saab, och med en teknisk ingenjörsexamen i bagaget, har Gunnar hunnit med mycket under sitt långa arbetsliv. Han har byggt, reparerat och på Ingvar Kamprad vis skrivit egna instruktionsmanualer för olika båtmodeller. Och tills han var 70 år fyllda arbetade han som kapten på Volvo Lastvagnars representationsbåt där han fick ta med sig VIP-gäster ut i skärgården. Som om inte det vore nog var han Volvo Lastvagnars projektledare för de Olympiska vinterspelen i Lillehammer 1994, projektledare för VM i friidrott 1995 och har haft en sidokarriär som trollkarl.
– Oavsett vad det är du funderar på, om det är en egen idé eller ett annat karriärval, är det inte farligt att testa. Bestäm dig för att prova. Sök den information du behöver, prata med relevanta människor, läs en utbildning eller be om råd. Gå gärna med i en Uppfinnarförening om du vill utveckla en egen produkt, där kan du få mycket hjälp. Ju mer du har desto fortare kommer du fram. Men lägg fokus på en sak i taget.
Läs fler nyheter från Draknästet
20-åringen som tog sitt bolag från UF till Draknästet