5 tips för företag att nå ut på sociala medier 2022

Det råder inga tvivel om att sociala medier fortfarande är ett otroligt kraftfullt verktyg för att hitta kunder, vårda relationer, dela kunskap och bygga varumärke. Samtidigt märker allt fler hur det bara blir svårare och dyrare att lyckas med just detta.

Plattformarna förändras, uppdaterad teknik och lagstiftning stoppar dataspårning, målgruppen blir mer kräsen – ja, det är många saker som påverkar möjligheterna att nå ut.

Jag träffar många företag, både små och stora, som lägger massor av tid och energi på sociala medier men ändå upplever att det är svårt, krångligt, dyrt och inte ger resultaten de önskar. I det här inlägget hoppas jag kunna ge några tips och konkreta actions för hur du kan ta dig an sociala medier 2022!

1. Fokusera på det sociala – börja prata med din målgrupp
2. Var modig och utforska nya format på sociala medier
3. Gör en vårstädning och hitta guldkornen
4. Höj kvalitén på ditt innehåll – men undvik att se ut som annonser
5. Annonsera strategiskt och öka din budget

1. Fokusera på det sociala – börja prata med din målgrupp

Vi tänker ofta på sociala medier som vår megafon som vi använder för att basunera ut det vi vill säga. Det är lätt att glömma att sociala medier är just sociala. Den stora styrkan ligger i att ha en tvåvägskommunikation med sin målgrupp. När det är svårt att få hög räckvidd och stor spridning kan detta vara skönt att komma ihåg!

Så gör du:

• Identifiera och fokusera särskilt på alla situationer där du kan ha en tvåvägskommunikation med din målgrupp. Till exempel på Messenger, Instagram DM, i kommentarer på inlägg eller på Twitter.

• Gör en extra insats för att inleda samtal: ställ frågor, uppmuntra att höra av sig på chat, ta kontakt med trogna kunder eller viktiga personer i din bransch.

• Var en bra lyssnare – ta tillfälligt i akt att lyssna på vad din målgrupp säger. Har de önskemål, utmaningar, tips eller feedback? Ta dessa med dig och använd för att utveckla din business.

Kom ihåg: en bra dialog kan vara mycket mer värd än 100 likes! Släpp snyggsiffrorna och börja mäta antal samtal och dialoger i stället.

2. Var modig och utforska nya format på sociala medier

Mod har alltid varit en viktig ingrediens för de företag som lyckas bra på sociala medier. Eftersom sociala medier ständigt förändras är det de som vågar ligga i framkant som ofta drar störst nytta av plattformarnas snabba utveckling.

Den nya, stora trenden på sociala medier är kort mobilvideo, särskilt på TikTok men även på Instagram Reels och Youtube Shorts. Det är formatet som just nu prioriteras av algoritmerna och där det finns stor viral potential!

Så gör du:

• Det bästa sättet för att ”fatta grejen” är att börja hänga lite på dessa plattformar och se hur formatet funkar och vilka trender som finns. Så börja med att scrolla TikTok och/eller Instagram Reels några minuter per dag, spara alla videos du tycker är bra.

• Träna upp din algoritm så du får ett bra flöde genom att gilla videos och följa konton. Svep snabbt bort sådant du inte vill ha!

• Gör en lista på trender, stilar eller innehåll som skulle kunna passa ditt varumärke.

• Testa! Om det känns alldeles för svårt: ta hjälp av en konsult eller byrå med koll på formatet.

Läs min TikTok-guide för vuxna och se min Instagram Reels-tutorial för att lära dig mer.

3. Gör en vårstädning och hitta guldkornen

Många företag har kvantitativa publiceringsmål och en publiceringskalender som är klar för lång tid framåt. Men på sociala medier 2022 gäller kvalité före kvantitet. Inlägg som inte väcker engagemang kommer ge negativa indikationer till algoritmerna som styr din målgrupps flöde. De ger sämre resultat för nästa inlägg, och kan i längden ge en nedåtgående spiral.

Jag uppmuntrar alla företag på sociala medier att hitta en sak på varje sociala media-plattform som funkar bra och fokusera på det. Det kan vara att publicera en meme varje fredag på Instagram, en kort tipsvideo varannan vecka på Facebook eller hålla ett Twitter Spaces-samtal en gång i månaden. Hellre göra en sak riktigt bra än flera saker som funkar halvbra. Att ha en tydlig vinkel och inriktning på kontot gör det också enklare för din målgrupp att börja följa.

Så gör du:

• Kolla snabbt igenom innehållet för varje sociala medier-kanal de senaste tre månaderna och kolla vad som väckte mest engagemang (kommentarer, gilla, spara, dela).

• Försök att se om det finns någon röd tråd eller gemensam nämnare för innehållet som funkat bäst. Var det underhållande, tips, fördjupning, inspirerande, personligt? Var det video, foto, text eller grafik?

• Försök ringa in vad som skulle kunna vara ditt ”optimala” innehåll för varje kanal och testa att fokusera enbart på det under en avsatt tid framöver. Detta handlar om det organiska innehållet i flödet, annonser kan fortfarande ligga utanför såklart.

Kolla in min tipslista på företag som gör det bra på sociala medier för inspiration!

4. Höj kvalitén på ditt innehåll – men undvik att se ut som annonser

Konkurrensen om din målgrupps uppmärksamhet är större än någonsin. Det finns så mycket bra, spännande och intressant att ta del av på sociala medier. Därför är det få som har tålamod med halvtråkigt innehåll. Återigen: kvalité framför kvantitet!

2022 är därför året då det är smart att investera i att höja kvalitén på dina sociala medier. Men kom ihåg att för professionella bilder eller videos också kan uppfattas för kommersiella och reklamiga, vilket kan ge en negativ effekt i stället då vi som användare är rätt snabba på att avfärda sådant. Det gäller att hitta den gyllene medelpunkten mellan hög kvalité och en känsla av att det är autentiskt/ärligt/på riktigt.

Så gör du:

• Gör en snabb analys av dem du tycker gör det bäst i din bransch eller i en annan bransch: vilken typ av innehåll har dem och vad är det som gör att du gillar det? Vilka beståndsdelar kan du ta med dig och inspireras av?

• Anlita en grafisk designer, fotograf eller byrå för att ta fram snyggt, unikt och högkvalitativt innehåll för ditt varumärke. Var tydlig med att du vill hitta den här balansen mellan proffsigt och autentiskt.

• Och/Eller utbilda dig själv genom att kolla tutorials eller gå en webbutbildning om att ta bättre bilder, skriva bättre texter eller göra rörligt material till sociala medier.

Tips: Webbtjänsten Canva har ett otroligt bra och enkelt verktyg för att göra video av stillbilder och text – ett snabbt och enkelt sätt att höja kvalitén på ditt innehåll! Och ja, det är värt att betala för Pro.

5. Annonsera strategiskt och öka din budget

Det har länge funnits en myt om att sociala medier som kanal för företag är bra eftersom det går att få räckvidd gratis. Men att få den där stora organiska räckvidden kräver mycket tid, teknik och kunskap, vilket såklart är långt ifrån gratis.

Med åren har det blivit svårare och svårare för företag att nå ut organiskt eftersom användarnas beteenden hela tiden drar mot att stänga in sig (i privata konton, gruppchat, Facebook-grupper). Däremot så lever ju sociala medier-plattformar på annonser, så du kan behöva annonsera mer för att nå ut!

Så gör du:

• Om du redan annonserar: våga experimentera och försök hitta vilka format och CTA (call to action) som funkar bäst för er 2022.

• Om du inte annonserar: fundera på hur annonser skulle kunna passa in i din övergripande strategi för sociala medier. Du kan använda annonser för att hitta nya följare, nå ut med en särskild kampanj eller locka din målgrupp till en maillista för att fortsätta bearbeta dem där!

• Annonser på sociala medier har blivit dyrare. Men annonseringen har tidigare varit väldigt billig – så det är fortfarande en bra deal. Men överväg att lägga lite mer pengar på annonsering 2022 för att nå dina mål.

 

~ Teknikhälsningar från Elin.
Elin Häggberg är teknikjournalist och driver bloggen Teknifik. Hon föreläser om teknik, digitalisering och framtid för att fler ska få en roligare och enklare digital vardag.

 

Vill du ha fler tips? Just nu får du Teknifiks guide ”Lär dig pitcha som ett proffs!” när du signar upp dig till Brave New Business nyhetsbrev!

 

Läs fler inlägg från Elin

Ny teknik lever sällan upp till förväntningarna – vilket är jättebra!

Den häftigaste teknikutvecklingen sker i din diskho

Brave news
På Global Fashion Summit i Köpenhamn har Allbirds introducerat en banbrytande kreation: En sko som påstås vara den första i världen som inte bidrar med några koldioxidutsläpp under sin livscykel. Innovationen bygger på regenerativ ull från Nya Zeeland och öppnar dörren till en mer miljövänlig framtid inom mode. Den nya M0.0NSHOT-sneakern från Allbirds är ett tekniskt mästerverk. Ovandelen är tillverkad av regenerativ ull från en gård i Nya Zeeland som binder mer koldioxid än den släpper ut. Detta gör skon till den första i sitt slag, med noll netto koldioxidutsläpp över sin livscykel. Det är ett stort steg mot hållbarhet inom modeindustrin och ett bevis på att naturligt härledda produkter är framtiden. Allbirds har även tänkt på förpackningen och transporten. Skon kommer att vacuumförpackas i bioplastpolyeten för att minska utrymmesbehovet under transporten. Dessutom planerar företaget att använda elektriska lastbilar och bio-bränsledrivna containerfartyg för att minska miljöpåverkan. Skons slutskede måste fortfarande dock lösas, det vill säga hur skons förpackning och dess olika plast- och bioplastkompositkomponenter ansvarsfullt kan kasseras och återvinnas. Något som hittills har visat sig vara svårt, om inte omöjligt. Men under tiden utveckling kring detta sker är Allbirds öppen för samarbete och delar gärna med sig av sina innovationer för att driva branschen mot en mer hållbar framtid. Skon kommer att börja säljas under våren 2024. Relaterade artiklar Världens snabbaste sko med AI Världens första 3D-printade klättringssko Nedbrytbara skor med hållbara materialet BioCirflex
En ny teknologi är på väg att förändra livemusikupplevelsen för personer som är döva eller har hörselskador. Med hjälp av VR-dräkter har en grupp innovatörer vid Not Impossible Labs skapat en unik möjlighet för människor med varierande hörselkapacitet att känna musiken genom vibrationer och beröring. Detta teknologiska framsteg öppnar upp för inklusivitet och glädje som inte tidigare varit möjligt. För lite över ett år sedan gick musikern och teaterkonstnären Daniel Belquer med i ett team som hade som mål att förbättra livemusikupplevelsen för personer som är döva eller har hörselskador. De såg de kreativa sätt som dessa konsertbesökare använde för att uppleva musik, såsom att känna vibrationer genom ballonger eller vända högtalare mot golvet. Detta inspirerade dem att utveckla något ännu mer fantastiskt genom användning av den senaste teknologin inom VR. Resultatet blev Not Impossible Labs lansering av "Music: Not Impossible," ett projekt som dedikerar sig till att adressera sociala frågor med teknologisk innovation. VR-dräkterna, som har 24 vibrerande plattor, har redan demonstrerat sin potential, bland annat vid evenemanget "Tyst disco: En kväll av tillgänglighetsmagi" på Lincoln Center for the Performing Arts. Där fick 75 personer möjlighet att uppleva musiken oavsett deras hörselstatus. VR-DJ:n Paddy Hanlon skapade en unik symfoni av känslor som synkroniserades med musiken, och besökarna kunde själva anpassa ljudnivån med hörlurar. Detta banbrytande teknologiska framsteg öppnar dörrarna till en värld av inklusivitet, där musikens kraft kan upplevas av alla, oavsett hörsel. Relaterade artiklar VR ska göra navigation av stora fartyg säkrare Bli kvitt psykiska störningar med VR Digitala möten i en VR-miljö

VR-dräkt låter döva känna livemusik

En ny teknologi är på väg att förändra livemusikupplevelsen för personer som är döva eller har hörselskador. Med hjälp av VR-dräkter har en grupp innovatörer vid Not Impossible Labs skapat en unik möjlighet för människor...

Läs hela artikeln

    Brave New Business letar modiga entreprenörer

    Vi letar efter dig som aldrig ger upp, som vågar sticka ut hakan, som tänker annorlunda och som vågar utmana sig själv och sin bransch. Har du en spännande idé som du skulle vilja få publicerad eller känner du kanske en modig innovatör? Tipsa oss!


    Vi använder egna cookies och cookies från tredje part för att förbättra din navigeringsupplevelse. Fortsätter du att surfa vidare innerbär det att du accepterar användningen av dessa cookies. Du hittar mer information i våra villkor för cookies.