5 tips för företag att nå ut på sociala medier 2022

Det råder inga tvivel om att sociala medier fortfarande är ett otroligt kraftfullt verktyg för att hitta kunder, vårda relationer, dela kunskap och bygga varumärke. Samtidigt märker allt fler hur det bara blir svårare och dyrare att lyckas med just detta.

Plattformarna förändras, uppdaterad teknik och lagstiftning stoppar dataspårning, målgruppen blir mer kräsen – ja, det är många saker som påverkar möjligheterna att nå ut.

Jag träffar många företag, både små och stora, som lägger massor av tid och energi på sociala medier men ändå upplever att det är svårt, krångligt, dyrt och inte ger resultaten de önskar. I det här inlägget hoppas jag kunna ge några tips och konkreta actions för hur du kan ta dig an sociala medier 2022!

1. Fokusera på det sociala – börja prata med din målgrupp
2. Var modig och utforska nya format på sociala medier
3. Gör en vårstädning och hitta guldkornen
4. Höj kvalitén på ditt innehåll – men undvik att se ut som annonser
5. Annonsera strategiskt och öka din budget

1. Fokusera på det sociala – börja prata med din målgrupp

Vi tänker ofta på sociala medier som vår megafon som vi använder för att basunera ut det vi vill säga. Det är lätt att glömma att sociala medier är just sociala. Den stora styrkan ligger i att ha en tvåvägskommunikation med sin målgrupp. När det är svårt att få hög räckvidd och stor spridning kan detta vara skönt att komma ihåg!

Så gör du:

• Identifiera och fokusera särskilt på alla situationer där du kan ha en tvåvägskommunikation med din målgrupp. Till exempel på Messenger, Instagram DM, i kommentarer på inlägg eller på Twitter.

• Gör en extra insats för att inleda samtal: ställ frågor, uppmuntra att höra av sig på chat, ta kontakt med trogna kunder eller viktiga personer i din bransch.

• Var en bra lyssnare – ta tillfälligt i akt att lyssna på vad din målgrupp säger. Har de önskemål, utmaningar, tips eller feedback? Ta dessa med dig och använd för att utveckla din business.

Kom ihåg: en bra dialog kan vara mycket mer värd än 100 likes! Släpp snyggsiffrorna och börja mäta antal samtal och dialoger i stället.

2. Var modig och utforska nya format på sociala medier

Mod har alltid varit en viktig ingrediens för de företag som lyckas bra på sociala medier. Eftersom sociala medier ständigt förändras är det de som vågar ligga i framkant som ofta drar störst nytta av plattformarnas snabba utveckling.

Den nya, stora trenden på sociala medier är kort mobilvideo, särskilt på TikTok men även på Instagram Reels och Youtube Shorts. Det är formatet som just nu prioriteras av algoritmerna och där det finns stor viral potential!

Så gör du:

• Det bästa sättet för att ”fatta grejen” är att börja hänga lite på dessa plattformar och se hur formatet funkar och vilka trender som finns. Så börja med att scrolla TikTok och/eller Instagram Reels några minuter per dag, spara alla videos du tycker är bra.

• Träna upp din algoritm så du får ett bra flöde genom att gilla videos och följa konton. Svep snabbt bort sådant du inte vill ha!

• Gör en lista på trender, stilar eller innehåll som skulle kunna passa ditt varumärke.

• Testa! Om det känns alldeles för svårt: ta hjälp av en konsult eller byrå med koll på formatet.

Läs min TikTok-guide för vuxna och se min Instagram Reels-tutorial för att lära dig mer.

3. Gör en vårstädning och hitta guldkornen

Många företag har kvantitativa publiceringsmål och en publiceringskalender som är klar för lång tid framåt. Men på sociala medier 2022 gäller kvalité före kvantitet. Inlägg som inte väcker engagemang kommer ge negativa indikationer till algoritmerna som styr din målgrupps flöde. De ger sämre resultat för nästa inlägg, och kan i längden ge en nedåtgående spiral.

Jag uppmuntrar alla företag på sociala medier att hitta en sak på varje sociala media-plattform som funkar bra och fokusera på det. Det kan vara att publicera en meme varje fredag på Instagram, en kort tipsvideo varannan vecka på Facebook eller hålla ett Twitter Spaces-samtal en gång i månaden. Hellre göra en sak riktigt bra än flera saker som funkar halvbra. Att ha en tydlig vinkel och inriktning på kontot gör det också enklare för din målgrupp att börja följa.

Så gör du:

• Kolla snabbt igenom innehållet för varje sociala medier-kanal de senaste tre månaderna och kolla vad som väckte mest engagemang (kommentarer, gilla, spara, dela).

• Försök att se om det finns någon röd tråd eller gemensam nämnare för innehållet som funkat bäst. Var det underhållande, tips, fördjupning, inspirerande, personligt? Var det video, foto, text eller grafik?

• Försök ringa in vad som skulle kunna vara ditt ”optimala” innehåll för varje kanal och testa att fokusera enbart på det under en avsatt tid framöver. Detta handlar om det organiska innehållet i flödet, annonser kan fortfarande ligga utanför såklart.

Kolla in min tipslista på företag som gör det bra på sociala medier för inspiration!

4. Höj kvalitén på ditt innehåll – men undvik att se ut som annonser

Konkurrensen om din målgrupps uppmärksamhet är större än någonsin. Det finns så mycket bra, spännande och intressant att ta del av på sociala medier. Därför är det få som har tålamod med halvtråkigt innehåll. Återigen: kvalité framför kvantitet!

2022 är därför året då det är smart att investera i att höja kvalitén på dina sociala medier. Men kom ihåg att för professionella bilder eller videos också kan uppfattas för kommersiella och reklamiga, vilket kan ge en negativ effekt i stället då vi som användare är rätt snabba på att avfärda sådant. Det gäller att hitta den gyllene medelpunkten mellan hög kvalité och en känsla av att det är autentiskt/ärligt/på riktigt.

Så gör du:

• Gör en snabb analys av dem du tycker gör det bäst i din bransch eller i en annan bransch: vilken typ av innehåll har dem och vad är det som gör att du gillar det? Vilka beståndsdelar kan du ta med dig och inspireras av?

• Anlita en grafisk designer, fotograf eller byrå för att ta fram snyggt, unikt och högkvalitativt innehåll för ditt varumärke. Var tydlig med att du vill hitta den här balansen mellan proffsigt och autentiskt.

• Och/Eller utbilda dig själv genom att kolla tutorials eller gå en webbutbildning om att ta bättre bilder, skriva bättre texter eller göra rörligt material till sociala medier.

Tips: Webbtjänsten Canva har ett otroligt bra och enkelt verktyg för att göra video av stillbilder och text – ett snabbt och enkelt sätt att höja kvalitén på ditt innehåll! Och ja, det är värt att betala för Pro.

5. Annonsera strategiskt och öka din budget

Det har länge funnits en myt om att sociala medier som kanal för företag är bra eftersom det går att få räckvidd gratis. Men att få den där stora organiska räckvidden kräver mycket tid, teknik och kunskap, vilket såklart är långt ifrån gratis.

Med åren har det blivit svårare och svårare för företag att nå ut organiskt eftersom användarnas beteenden hela tiden drar mot att stänga in sig (i privata konton, gruppchat, Facebook-grupper). Däremot så lever ju sociala medier-plattformar på annonser, så du kan behöva annonsera mer för att nå ut!

Så gör du:

• Om du redan annonserar: våga experimentera och försök hitta vilka format och CTA (call to action) som funkar bäst för er 2022.

• Om du inte annonserar: fundera på hur annonser skulle kunna passa in i din övergripande strategi för sociala medier. Du kan använda annonser för att hitta nya följare, nå ut med en särskild kampanj eller locka din målgrupp till en maillista för att fortsätta bearbeta dem där!

• Annonser på sociala medier har blivit dyrare. Men annonseringen har tidigare varit väldigt billig – så det är fortfarande en bra deal. Men överväg att lägga lite mer pengar på annonsering 2022 för att nå dina mål.

 

~ Teknikhälsningar från Elin.
Elin Häggberg är teknikjournalist och driver bloggen Teknifik. Hon föreläser om teknik, digitalisering och framtid för att fler ska få en roligare och enklare digital vardag.

 

Vill du ha fler tips? Just nu får du Teknifiks guide ”Lär dig pitcha som ett proffs!” när du signar upp dig till Brave New Business nyhetsbrev!

 

Läs fler inlägg från Elin

Ny teknik lever sällan upp till förväntningarna – vilket är jättebra!

Den häftigaste teknikutvecklingen sker i din diskho

Brave news
Sigge Lyckebäck, 11 år, har genomfört en imponerande omvandling av en vanlig åkgräsklippare till en unik minitraktor. Med inspiration från Volvo har Sigge skapat en femväxlad 8-hästars traktor med en mängd detaljer inklusive kupévärmare, färgglada LED-lampor och till och med en saftblandare på taket. Enligt en intervju genomförd av SLA blev Sigge Lyckebäcks minitraktor färdigställd efter intensiva månader av arbete. Med en förkärlek till Volvo, som inte är överraskande med tanke på hans föräldrars verksamhet Lyckebäck bil & motor, har Sigge och hans pappa förvandlat en uttjänt åkgräsklippare till en imponerande mini-Volvo BM. Projektet involverade omfattande arbete, inklusive svetsning, ombyggnad av hytt och tillägg av olika funktioner. Traktorn är utrustad med en femväxlad 8-hästars Briggs & Strattonmotor, men Sigge har redan planer på att uppgradera till en kraftfullare 12-hästarsmotor i framtiden. För att göra traktorn ännu mer funktionell och mångsidig har Sigge funderingar på att installera ett gräsklipparaggregat för att kunna använda den som en verklig gräsklippare. Han har till och med planer på att montera en snöplog när behovet uppstår. Med noga utvalda dekorationer och personliga detaljer, såsom fuskpäls på innertak, Wunder-Baum doftgranar och klistermärken på rutorna, är Sigge stolt över sin kreation. Hans entusiasm för projektet är tydligt när han planerar att ställa ut traktorn på Hjulafton i Lidköping under sommaren. Brave New Business tog ett snabbt uppföljningssnack med Sigge: Vad har varit roligast med bygget? – Det absolut roligaste var när LED-lamporna monterades! Men det var även väldigt kul att mäta ut storleken på hytten så att den fick rätt proportion. Vi har hört att du fick hålla koll på budget för projektet, hur löste du det? – Jag hade några cyklar som jag fixade till och sålde. Sedan fick jag även en gräsklippare som hade många fel men som jag kunde laga och sedan sälja med vinst. Har du fler spännande projekt på gång framöver? – Nästa projekt är att bygga en kärra som passar till minitraktorn så att jag kan skjutsa runt mina kompisar.

Relaterad artiklar

”Den eldrivna A-traktorn var mitt mästerverk.”  
Rotterdam-baserade Outlander Materials, grundat av Lori Goff, tar bioteknik och bryggeriavfall till en ny nivå genom att skapa "unplastic" - ett icke-giftigt, komposterbart material. Genom att använda avloppsvatten från bryggerier har Goff och hennes team utvecklat ett alternativ till plastförpackningar och fokuserar nu på att expandera produktionen på industriell skala. Outlander Materials, grundat av Lori Goff i Rotterdam, har tagit sig an utmaningen att omvandla bryggeriavfall till ett innovativt material som de kallar "unplastic". Med en kombination av bioteknikexpertis och inspiration från hemmabryggning har Goff och hennes team lyckats skapa en semi-transparent, icke-giftig och komposterbar substans. Genom att utnyttja avloppsvatten från bryggerier har de funnit en hållbar lösning för att minska användningen av traditionell plast. Företaget har ambitiösa planer för att skala upp produktionen av sitt banbrytande material. För närvarande är de engagerade i att samla in kapital för att bevisa att "unplastic" kan tillverkas på industriell nivå. De riktar in sig på tillämpningar inom livsmedel, kosmetik och detaljhandel, och har redan väckt intresse både i Europa och från potentiella partners i Sydostasien. Genom att vara en del av den globala övergången till nya material strävar Outlander Materials efter att erbjuda hållbara lösningar och bidra till en mer miljövänlig framtid. Genom att använda bryggeriavfall som en resurs i stället för avfall, visar företaget att innovation och omtanke om planeten går hand i hand. Relaterade artiklar: Impossible Plastics återvinner omöjligplast Plast från haven blir till träningskläder Plast blir diamanter

    Brave New Business letar modiga entreprenörer

    Vi letar efter dig som aldrig ger upp, som vågar sticka ut hakan, som tänker annorlunda och som vågar utmana sig själv och sin bransch. Har du en spännande idé som du skulle vilja få publicerad eller känner du kanske en modig innovatör? Tipsa oss!


    Vi använder egna cookies och cookies från tredje part för att förbättra din navigeringsupplevelse. Fortsätter du att surfa vidare innerbär det att du accepterar användningen av dessa cookies. Du hittar mer information i våra villkor för cookies.