5 snabba med…

Hon är utsedd till årets it-tjej av Microsoft, är student inom informationsteknologi och jobbar för tillfället som front-end utvecklare och ux designer på tv4. Här kommer 5 snabba med Emma Tysk.

Vad är det modigaste du gjort i din karriär? 

Med extrem scenskräck ställde jag mig inför en stor jury från Microsoft och pratade om varför just jag skulle bli årets it-tjej. Jag kände mig extremt cool och modig efteråt haha.

Varför behövs årets it-tjej?

Efter en undersökning jag gjorde bekräftades bilden som majoriteten har av it- och ingenjörsbranschen. Alla svarade samma: att branschen består av män, att det är tråkigt, mörkt och smutsigt typ. Vilket inte är sant! Den här skeva bilden tror jag gäller för flera andra mansdominerade industriyrken. Det är vi inom branschen som måste sänka tröskeln och ta det första steget för att inspirera och bredda bilden av hur ett ingenjörsjobb kan se ut. Du kan jobba med allt ifrån webbdesign till infrastruktur och artificiell intelligens. Du kan lösa samhällsproblem, förbättra miljön, jobba med mode, utveckla mjukvara för satelliter – listan kan göras oändligt lång.

På vilket sätt utmanar du dig själv och din bransch?

Genom att förespråka en mångfald. Det är fler länder idag som är mångkulturella vilket betyder att vi även måste anpassa de som jobbar med att leverera dessa system till den större massan så att de också representerar den massan. Mångfald ger både ett bättre arbetsklimat och resultat. Heterogena grupper ger chans till mer innovationer och kreativitet än homogena, och det blir mindre risk för grupptänkande. Ett större beslutsunderlag är lika med bättre beslut, det säger ju sig självt.

Antalet tjejer som pluggar till ingenjör är fortfarande bara 20 procent. Vad beror det på tror du?

Det har tagit lång tid för branschen att inse det här och sedan tar det ännu längre tid innan det faktiskt händer något. Till och med de som ligger i framkant ligger ändå efter. En mångfald inom branschen är som sagt nödvändigt för att bygga framtidens system. Att det är 2018 och vi fortfarande har de här diskussionerna är ju helt otroligt. Men det positiva är att det finns flera initiativ som försöker ändra på detta.

Har du något Brave New Business tips?

Våga testa! Om du inte kan svara på varför du gör det du gör så kanske det är dags att tänka om och tänka nytt. Se det inte som att du förlorar ett år om du provar ett nytt jobb eller en ny utbildning. Tänk istället att du får ett kvitto på att ja det var rätt eller nej jag ska fortsätta pröva mig fram. Följ din dröm – status spelar mindre roll. Hitta något som får ditt hjärta att banka lite hårdare. What’s the frigging point annars liksom?

Brave news
Bild: Virgin Hyperloop One

Framtidens hållbara transportmedel är överlägset både flyg och tåg

Det är snabbare än flyg, har mindre miljöpåverkan än tåg och kommer att innebära en lägre kostnad för passageraren. Framtidens transportmedel stavas Virgin Hyperloop One och beräknas vara i bruk inom bara några år. 

Det hela startade 2013 som en galen idé. Och grundaren till idén? Elon Musk förstås. Men upptagen som han är med Tesla och SpaceX publicerade han en 57 sidor lång rapport för vem som helst att lägga tassarna på. Richard Branson, Virgin Groups vd, tog tillfälle i akt och nu fem år senare är Musks dröm om att avfyra svävande kolfiber-pods som transporterar passagerare genom nästan luftlösa rör i hastigheter upp till 1200 km/h snart en verklighet.

Det hela kan låta som sci-fi nonsens i mångas öron men Branson bekräftade nyligen att hyperloop-systemet kommer vara redo för passagerartransport inom 2-3 år. Vid ett av de senaste höghastighetstesten lyckades man i nära vakuum få upp en kolfiber pod till 387 km/h. Det är visserligen några kilometer kvar till Musks målbild, men det som vanligtvis tar timmar har nu mer än halverats. Virgin Hyperloop One har bland annat räknat ut att det skulle ta 45 minuter mellan Stockholm och Malmö, 30 minuter mellan Stockholm och Helsingfors, cirka 2 timmar från Stockholm till paris och drygt 4 timmar mellan Stockholm och Marbella – inklusive check-in och väntetider.

Men Hyperloop kommer inte bara korta våra restider utan kommer även kunna minska klimatpåverkan markant eftersom energiförbrukningen beräknas bli mycket lägre på grund av låg friktionsmotstånd mot luft och räls. Se mer i videon nedan och testa själv att beräkna hur mycket tid du sparar mellan olika destinationer här https://hyperloop-one.com.

 

5 snabba med…

Hon är känd för att våga utmana med både färg, form och galna mönster. På ett onordiskt sätt, och med en det-löser-sig mentalitet, har hon bidragit med att utveckla design i Sverige till vad det är idag. Här kommer 5 snabba med Lisa Bengtsson.

Vad är det modigaste du gjort i din karriär? 

Att lägga min första beställning. Eller egentligen varje gång jag lägger en beställning. Jag har rätt modiga mönster – tigrar med tassels i munnen i guld och så vidare. Folk brukar ofta reagera med ”men du är ju inte klok, vågar du det!?”. Då gäller det att ha is i magen och tro på sig själv. Jag kommer ihåg den där gången när jag fick mitt allra första mönster levererat till mig. Det enda jag kunde tänka var: jaha, och nu ska det här sälja!? 400 meter tyg och 300 rullar tapet av samma mönster. Det var en riktig oh-shit känsla. En känsla jag fortfarande kan få.

Vad jobbar du med just nu? 

Jag är faktiskt inne i en kreativ fas och har precis gjort klart ett nytt mönster som kommer ut till våren. När jag befinner mig i en sån process vill jag helst bara köra på och aldrig sluta skapa. Det är såklart lite av en utmaning med tre barn och annat som kommer emellan. Och processen kan hålla på rätt länge i huvudet eftersom det känns så läskigt att få ner det på papper. En process jag hatar att älska skulle man kunna säga.

Var hittar du inspiration? 

Karaktärer, djur, natur och livet i stort. Glädjepunkter såklart, men lika mycket sorg. Att sorg inspirerar kanske är fel att säga, men det sätter definitivt igång en kreativ process som man kan ta tillvara på.

Hur kan en kreativ process se ut?

Den kreativa processen för min kollektion Tillsammans påbörjades när jag väntade tvillingar. Under samma period fick min svärmors tax valpar så jag spenderade en stor del av graviddagarna med dessa små på magen. Mönstret på hundarna handlar egentligen om att det är samma hund men med väldigt olika karaktärer. Precis som tvillingar. De kan se exakt likadana ut men fortfarande vara väldigt olika. Namnet kommer från att de alltid kommer ha varandra och vara tillsammans. Liknande processer sattes igång när vi flyttade till ett ny-gammalt hus och när jag gifte mig i somras.

Vad är hemligheten bakom framgång tror du?

Det krävs mod, timing, kämpaglöd och lite det-löser-sig mentalitet. Funkar det inte så får man helt enkelt testa något annat. Vissa gånger gick jag månader nästan helt utan pengar och det kändes som att jag stångade mig blodig. Det var nog i samma veva som jag uppfann mitt motto: jag ska visa dom j-vlarna. Jag vet knappt vilka jag syftar på haha, men jag tror det kan röra sig om alltifrån skeptiska kommentarer om att starta eget till åsikter om mina djärva mönster. Men det handlar minst lika ofta om att bevisa det för mig själv. Och just tron på sig själv är nog viktigast av allt. Det låter kanske klyschigt men det kommer alltid finnas stunder då det knappt finns någon som tror på din idé. Då är det ju toppen om man kan vara sin egen hejarklack.

Vi använder egna cookies och cookies från tredje part för att förbättra din navigeringsupplevelse. Fortsätter du att surfa vidare innerbär det att du accepterar användningen av dessa cookies. Du hittar mer information i våra villkor för cookies.