Nu har den italienska design- och innovationsstudion Carlo Ratti Associati knäckt den briljanta idén att skapa en cirkulär juicebar. Innovationen återvinner apelsinskalen och tillverkar helt organiska muggar att dricka din nypressade juice i.
Carlo Ratti Associati är den italienska design- och innovationsstudion som tillsammans med det globala elbolaget ENI har utvecklat Feel The Peel, en prototypmaskin gjord för att visa hur den cirkulära designen kan se ut i vardagen.
Juicebaren är byggd för att kunna dela och pressa apelsinerna samt återvinna restmaterialet från frukten. Den tre meter höga maskinen är byggd som en kupol med ett tak täckt av 1 500 apelsiner. Apelsinerna rullar automatiskt ner styckvis i maskinen vid en juicebeställning. I maskinen delas de på mitten och pressas till färsk juice. Skalet från apelsinerna samlas upp i en behållare under maskinen där de torkas för att bli till ”apelsinpulver”. Det nyvunna pulvret blandas sedan med polymjölksyra (PLA) för att bilda en slags bioplast. Det nya materialet värms upp och smälts ned för att bearbetas i maskinens 3D-skrivare. I skrivaren omvandlas materialet till en glödande tråd som används för att bygga upp och skapa de organiska muggarna som kunden slutligen får sin juice serverad i.
Men design- och innovationsstudion nöjer sig inte där. Enligt dem själva kommer deras nästa version av Feel The Peel innebära nya funktioner, bland annat möjligheten att tillverka kläder av apelsinskalet. Brave New Business väntar med spänning på resultatet.
Läs om fler cirkulära initiativ i Brave New Business-artiklarna nedan: