Ett forskarteam vid Columbia Engineering har börjat att testa 3D-printad mat och tillaga det med hjälp av laser. Smakupplevelsen var oväntat nog nästan identisk med mat lagad på traditionellt vis.
Ett forskarlag i USA har nu bestämt sig för att låta framtiden komma snabbare. Tillsammans har man skapat en produktionsmetod där du kan 3D-printa din matbit för att sedan tillaga den med laser.
Planen med ”Digital Food” är att en robot, helt digitalt, kan vara din kock. Med en enkel knapptryckning beställer du den matbit som passar dig i rätt konsistens, form och smak.

Bild: Jonathan Blutinger, Columbia Engineering
Till grund för studien ligger en rad försök och jämförelser mellan lasrat och stekt kött. Forskarna har undersökt flera olika parametrar i sin studie så som exempelvis tillagningsdjup, färgutveckling, fuktbevarande och smak. Och faktum är att det lasrade köttet behöll mer av fuktinnehållet, krympte 50 procent mindre än vanligt stekt kött och smakupplevelsen var mer eller mindre identisk.
En av de fördelar som framgår i studien är möjligheten att med hjälp av olika laser, blå och röd, kunna bestämma hur köttet ska tillagas. Blå laser är lämpad för att laga genomstekt kött medan röd laser ger en finare stekyta och blir mer som mediumstekt. Forskarna själva menar att laserstekning är mer kontrollerat än att steka i panna.
Produkten är fortfarande inte kommersiell och resan dit kan vara lång. Men förhoppningen är att uppfinningen i framtiden ska vara ett ”Photoshop för mat”.
Se film nedan:
Läs fler modiga 3D nyheter från Brave New Business
3D-printade läppstift mot kosmetiksvinn